A MasterCard a tervezett szabályozás ellenére kitart a kártyaelfogadási program mellett

A MasterCard és a Magyar Nemzeti Bank ma közös programot jelentett be a magyarországi kártyaelfogadás fejlesztésére. A sajtótájékoztatón Hemberger András, a MasterCard Europe regionális igazgatója a 2013. szeptember 2-án bejelentett bankközi jutalék szabályozásának javaslatára reagálva elmondta:„A MasterCard nagyon csalódott, hogy a törvényjavaslatot a bankközi jutalékok szabályozására a szaktárca már be is nyújtotta. Ennek ellenére a kártyatársaság kiáll a magyar kártyabirtokosok, kereskedők, kibocsátó- és elfogadó bankok érdekei mellett, és fenntartja a részvételét a ma bejelentett programban."

A MasterCard már közel egy évtizede intenzíven közreműködik a bankkártya elfogadói hálózatfejlesztésében Magyarországon. Amióta először felvetődött a bankközi jutalék szabályozásának gondolata, a MasterCard több alkalommal is megosztotta tapasztalatait és javaslatait a magyarországi elfogadói hálózat fejlesztésére vonatkozóan. A kártyatársaság tapasztalatai szerint a kártyaelfogadással járó költségek önmagukban nem akadályozzák a kártyaelfogadás terjedését. Számos más tényező ugyanakkor szerepet játszik ebben a folyamatban: ilyen például a kártyaelfogadó terminálok ára, a szürkegazdaság jelentős szerepe vagy az a tény, hogy hazánkban még nem elég fogyasztó fejezi ki határozott igényét a kártyás fizetésre. Mindezek miatt a MasterCard egy tesztprogram indítását javasolta, amely – állami forrás hiányában – a kártyatársaság finanszírozásában támogatná a bankkártyás terminálok kihelyezését olyan kereskedőknél, akik eddig nem rendelkeztek kártyaelfogadó terminállal.

„Mi is a sajtóból értesültünk arról, hogy a szaktárca már benyújtott egy törvényjavaslatot a bankközi jutalékok szabályozására. Ezzel a lépéssel esélyt sem hagytak arra, hogy kiderüljön, valóban milyen okokra vezethető vissza a felvetés, miszerint a magyar bankkártya-elfogadói hálózat a vártnál lassabban fejlődik, illetve melyek azok az eszközök, amelyekkel a leghatékonyabban lehet kezelni ezt a problémát. Természetesen felmerült bennünk a kérdés: milyen döntést lehet hozni a program ügyében, amikor az eredeti célunk okafogyottá vált, és a magyar bankkártya-birtokosokra, valamint az iparágra nézve súlyos következményekkel járó szabályozásra születik törvényjavaslat. Mivel számunkra valóban kiemelt cél, hogy egyre több helyen legyen elérhető a bankkártyás fizetés Magyarországon, megfontolás után arra jutottunk, hogy kiállunk a magyar kártyabirtokosok, kereskedők, kibocsátó és elfogadó bankok érdekei mellett, és fenntartjuk részvételünket a programban"
– mondta Hemberger András.


Népszerű bejegyzések