Magyarország ipari teljesítménye Európa élmezőnyében

2013 júliusában az ipari termelés 4,8 százalékkal volt magasabb 2012 azonos időszakához képest. Ezzel az értékkel Magyarország az ötödik legnagyobb növekedést tudta felmutatni az Európai Unió 28 tagállama közül. A magyar gazdaság sikere nagymértékben múlik a termelő szektor sikerétől, ezért a magyar kormány fennállása óta aktív iparpolitikát folytat. A kormány versenyképességet, beruházásokat és ipart támogató intézkedései hozzájárultak a kiváló júliusi adatokhoz, mellyel Magyarország a legjobb teljesítményt nyújtó országok közé tartozik az unióban.
A KSH júliusi adatai szerint az ipari termelés 4,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, amely kiemelkedően jó adat az elmúlt időszakban. A munkanaphatástól megtisztított érték 2,5%-os növekedést mutat. Júniushoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index is emelkedett 0,3 százalékkal, így – egy hónap kivételével – az egész évben bővülni tudott a szektor. Területi bontást illetőn az ipari termelés két régióban – Dél-Alföldön (25,1%) és Észak-Magyarországon (4,7%) – nőtt az előző év azonos időszakához képest, 2013. január–július időszakra vonatkoztatva.
Az ipari termelés növekedésében fontos szerepet játszott a feldolgozóipar több mint 6 százalékos bővülése, tizenhárom területe közül tízben is termelésnövekedést tapasztalhatunk. Kiváló teljesítményt nyújtott a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó járműgyártás, amelynek kibocsátása 12,9 %-kal emelkedett. Az exporton kívül – júniushoz hasonlóan – az itthoni eladások is növekedtek, az alkatrészek iránti kereslet felfutása következtében. A második legnagyobb szektor az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártását illetően 4,9 %-os emelkedésről beszélhetünk az előző év azonos időszakához képest. Jelentős a termelésbővülés (11,9 %) a gép, gépi berendezés gyártásában, főként a motor, turbina gyártása szakágazat kiemelkedő teljesítményének köszönhetően.
Az ipari export az év első hét hónapjában 2,2%-kal júliusban 7,2 %-kal nőtt 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének fontos szeletét, közel egyharmadát adó járműgyártás kivitele júliusban 14,3%-kal bővült.
Szintén megjelent az Eurostat közleménye a júliusi iparági termelési adatokról, most már az EU28 viszonylatában. Magyarország az élenjárók között szerepel, a huszonnyolc tagállamból csak négy ország ért el magasabb értéket hazánknál az Európai Unióban, és növekedésre is csak nyolc ország volt képes[1]. Az ipari termelés nagymértékű növekedése illeszkedik a Kormány azon törekvéséhez, amelynek eredményeként az ipar a magyar gazdaság húzóágazatává válhat.
Forrás: Eurostat

Népszerű bejegyzések