Budapest után a nemzetközi színtéren is bemutatkozik a Pannon Filharmonikusok


A Pannon Filharmonikusok idei budapesti hangversenysorozata a zenei korszakok és műfajok sokszínűségére utalva az Öt szín címet kapta. A budapesti sorozat nyitóhangversenyét követően az együttes novemberben az Őszi Normandiai Fesztivál vendége lesz, azt követően pedig európai turnéra indul, amelynek keretében a legkiválóbb németországi és svájci koncerttermekben játszik, köztük a Philharmonie Berlin rendkívül impozáns nagytermében. A Pécsett és a fővárosban is nagy sikerrel, telt házak előtt játszó nemzeti együttes az idén a nemzetközi publikum elismerésére törekszik.

Pécs szimfonikus zenekara az egyetlen az országban, amely évek óta saját sorozattal van jelen a főváros zenei életében. „Az együttes budapesti koncertjeinek immár hagyományosan a Művészetek Palotája, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ad otthont. A zeneirodalom széles palettájáról merítő koncertek az idén a Caput Mortuum, a Jégkék, az Üvegzöld, a Tűzvörös és az Aranyokker árnyalatait idézik. A koncertsorozat a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal történő együttműködésben valósul meg, „célunk megmutatni, hogy a zene és a képzőművészet − mint mindig − manapság is kiegészíti egymást. E kettőt együtt, egymás segítségével szeretnénk közelebb vinni a közönséghez” – mondta Fertőszögi Péter, az alapítvány kuratóriumi elnöke a Pannon Filharmonikusok fővárosi sajtótájékoztatóján. Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere kifejtette: az együttműködés keretében koncertenként egy-egy, az alapítvány birtokában lévő kortárs kép látható a MÜPÁ-ban. Egy képet továbbá Zászkaliczky Ágnes festőművész készít majd a zenekar felkérésére.

Az öt koncertből álló budapesti sorozat közönségét ma már 80 %-ban a bérletesek adják. „A fővárosi zeneértő közönségünk kötelez – mondta Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója. Budapesti jelenlétünk célja elsősorban megmutatkozni, fontos számunkra, hogy kiváló előadásokkal vegyünk részt a város rendkívül izgalmas zenei életében. Mindenek előtt partnerséget keresünk, legyen szó zeneszerzőkről, előadóművészekről vagy akár a közönségről.”

Az együttes a korábbiakhoz hasonlóan az idei évadban is nemzetközi hírű művészekkel dolgozik együtt, a 2013/2014-es sorozatban valamennyi szólista a hazai zenei élet élvonalbeli művésze. A novembertől májusig tartó sorozatban felcsendül majd Vigh Andrea hárfajátéka, Fenyő László gordonkaszólója, Beethoven Hármasversenyében pedig Baráti Kristófot, Várjon Dénest és Várdai Istvánt hallhatja a MÜPA közönsége.
Újdonság és megtiszteltetés a zenekar életében, hogy az önmagától elvárt művészi színvonal folyamatos fenntartása érdekében új rezidens szólistát köszönthet ettől az évadtól Bogányi Gergely személyében, aki Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét játssza majd januárban, testvére, Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterének dirigálásával. A március 7-i koncerten pedig a svéd Ola Rudner áll majd fel a karmesteri pódiumra.

A budapesti sorozat évadnyitó koncertje 2013. november 15-én, 19.30-kor lesz, a hangverseny Gyöngyösi Levente: Sinfonia concertante című művének fővárosi ősbemutatója. Gyöngyösi Levente generációjának kiemelkedő képviselője, számos verseny győztese és rangos díjak tulajdonosa. 2012 óta a Pannon Filharmonikusok rezidens zeneszerzője. „Egy szimfonikus zenekar ilyen mértékű bizalma a zeneszerző iránt nagy megtiszteltetés, és Magyarországon igen ritka” – véli a komponista. A Sinfonia concertante a zenekar felkérésére készült, a művet a szerző kifejezetten a társulatnak és az idén 30 éves jubileumát ünneplő Amadinda Ütőegyüttesnek komponálta. Rácz Zoltán, az együttes művészeti vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „kortárs zenén kívül nem létezik más, minden zenei művet vagy most írnak, vagy most játszanak”.
Az évadnyitó előadáson a Gyöngyösi-darab mellett Sztravinszkij idén 100 éves műve, a zenetörténeti mérföldkőnek számító Tavaszi áldozat csendül majd fel.

Az évadban mindemellett a 150 éve született Richard Strauss emléke előtt is tiszteleg a zenekar − Don Quixote című művének előadásával.

A zenekar Pécsett is várja budapesti közönségét Pannonicum sorozat koncertjein, amelyek szombati napokon, 18 órakor kezdődnek. A hangverseny-sorozatot többek között Kocsis Zoltán, Rost Andrea és Kobajasi Kenicsiró neve fémjelzi.

A zenekar ebben az évadban megnyújtott lépésekkel halad előre, kilép megszokott környezetéből az országhatáron túlra, a rég kitűzött szakmai csúcspont felé, és meg sem áll Európa zenei világának tetejéig.
Az együttes 2013 novemberében a VII. Őszi Normandiai Fesztivál meghívásának tesz eleget, majd nem sokkal később 13 hangversenyből álló turnéra indul Európa kiemelkedő koncerttermeibe, köztük Lipcsébe, Luzernbe, Hamburgba, Zürichbe, Genfbe, ahol közel 20.000 fős közönség hallhatja a pécsi együttes produkcióit. A turné megkoronázásaként a világ vezető szimfonikus zenekara, a Berlini Filharmonikusok otthonában, a Philharmonie Berlin 2.600 fős, rendkívül impozáns nagytermében játszik a társulat Bogányi Tibor vezető karmester dirigálásával.

A Pannon Filharmonikusok 2013/2014-es évadát a következő számokkal írhatnánk le:  87 hangverseny, 10 külföldi világhírű koncertterem, 66 zeneszerző 111 eljátszott zeneműve, 21 dirigens. Ezt jelenti 2013/2014. évadban a hívószó: Pannon Filharmonikusok.


A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések