Feketelistára kerülhet a sérülékeny honlappal rendelkező cégek domainje

A hazai kibertérben egyre gyakrabban kerülnek fel különböző vállalatok domainjei feketelistára, miközben ezt semmi nem indokolja. Ennek eredményeképpen a vállalat által küldött e-mailek spamként jelennek meg partnereiknél, ügyfeleiknél. A kiváltó ok általában az adott vállalat weboldalának sérülékenységében keresendő, ugyanis illetéktelen személyek kéretlen levelek küldésére használhatják a honlapot.
A sebezhetőség rendszerint az internetes űrlapok esetében fordul elő, ami által valamilyen visszajelzés küldhető az oldal üzemeltetőjének, mint például a „kapcsolat" formoknál. Az egyik legelterjedtebb ilyen típusú támadás az ún. E-mail Header Injection.
A webes űrlap bekéri a felhasználó e-mail címét, valamint az üzenetet, majd generál egy olyan elektronikus levelet, amiben a feladó („From") a formban megadott e-mail cím lesz, az üzenetet pedig a szövegtörzsben („body") helyezi el. Az efféle kérések vagy jelzések fogadója hard-kódolt, azaz minden erről a felületről küldött megkeresés ugyanarra az e-mail címre érkezik. Az E-mail Header Injection támadásánál az illetéktelen behatoló megkeresi a honlap, illetve az űrlap gyenge pontját, és további e-mail headert illeszt be az üzenetbe az internetes felületen keresztül. Ezt a technikát leggyakrabban a spammerek alkalmazzák, akik további címzetteket helyeznek az üzenet headerjébe, így használják ki a webes mezőt spam e-mailek küldésére.
A megelőzés érdekében automatikus webes sérülékenységi vizsgálót célszerű használni, amilyen a piacon az egyik vezető pozíciót magáénak tudható szoftver legújabb verzója is, az Acunetix jelenleg debütált 9-es verziója.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések