Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum novemberi kiállításai


SZOC DEKO / ÜVEG
október 2. – december 1.
Az MKVM évek óta szerepel a Design Héten a SZOC DEKO témájú kiállítás sorozattal, mely anyagnemenként hívja fel a figyelmet a 60-70-80-as évek tárgykultúrájára. Idén az ÜVEG kerül a fókuszba, s a hagyományoknak megfelelően nem csupán a magas művészet jeles darabjai, hanem a giccsbe hajló provincializmust tükröző tárgyak is szerepelnek a kiállításon. Ezek ugyanis mind együttesen alakították vizuális kultúránkat évtizedeken át, több generáció ízlésvilágát meghatározva – máig ható érvénnyel.
Ezzel az új művészettörténeti fogalommal precizitásra törekszünk, mely a kimutathatóan tovább élő art deco hagyományokra és a társadalmiasult aspektusra utal, mikor az unos-untalan retrónak nevezett közelmúltat ezzel az új elnevezéssel illeti: SZOC DEKO.

„Gyönyörű kocsmai csend…" – a 80 éve lebontott Tabán emlékezete
2013. november 9. – 2014. február 2.
1933 őszén koppantak a csákányok a legősibb budai városrész kövein. Maradéka az ostrom áldozata lett, a maradék maradéka az új Erzsébet híd építésekor pusztult tovább. Mára csak a nosztalgia maradt. De miért, hogyan jutott erre a sorsra? Kik, miből, hogyan éltek itt? Miképpen lett a dolgos szőlőművesek, kereskedők, halászok városából „budai Grinzing"? Az lett-e tényleg? A kiállítás ritkán vagy soha nem látott metszetek, fotók segítségével mutatja be a Tabán történetét és sokféle rejtett, koránt sem mindig romantikus arcát.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések