Nyugat Itthon rendezvénysorozat - "Barangolás a Nyugat-Dunántúlon"


Nyugat Itthon – az égboltsapkájú Weöres mesebirodalmában, Kékfrankost kortyolva, aranyszínben a Nyugat Dunántúlon
Nyugat-Dunántúl az Aranymúzeumban: e szokatlan párosítással hívják fel a figyelmet a szervezők a kedvelt régióra, Nyugat-Dunántúlra s egyszersmind Budapest viszonylag új színfoltjára.
A rendezvénysorozatnak a belföldi turisztikai helyszínek bemutatása mellett az is célja, hogy fővárosunk különleges, akár még kevéssé ismert kincseit népszerűsítse. Ehhez keresve sem találhattak volna jobbat a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumnál. A 2011 óta látogatható, délkelet-ázsiai aranykincseket bemutató Zelnik-gyűjtemény nemcsak témaválasztását és műtárgyait tekintve különleges: a tárlatnak az egykori Rausch-villa ad otthont. A neoreneszánsz stílusban épült 19. századi polgári lakóház az Andrássy úton áll, amely – épületeivel, emlékműveivel, múzeumaival – maga is kulturális sugárútnak nevezhető. Az épület felújítását és múzeummá alakítását a Kogart végezte. Megnyitása óta a múzeum, többször is helyet adott a kortárs irodalomnak, legutóbb Karafiáth Oroslya tartott rendhagyó tárlatvezetést szeptemberben.
Ezen a különleges helyszínen mutatkozik be a Nyugat-Dunántúl, amelynek képviseletében Tama István, a Magyar Turizmus Zrt Nyugat-dunántúli Regionális Marketing igazgatója köszönti a megjelenteket. A térséget nevezhetjük akár ékszerdoboznak is, amely – akár az aranymúzeum – számos kinccsel kápráztatja el a látogatót. Itt található a különleges hangulatú Sopron, Kőszeg, a „nyugat királynője" a római emlékeket gondos gazdaként őrző Szombathely, Győr, a kultúra városa, vagy országhatárainkon túl is ismert gyógyfürdőink: Sárvár és Bükfürdő. Világörökségi helyszíneink – Pannonhalma, Fertő-táj – , középkori váraink, barokk kastélyaink, templomaink felejthetetlen kulturális élményeket tartogatnak. A Szigetköz, Fertő-Hanság, a Soproni- és a Kőszegi-hegység, az Őrség vagy a zalai dombok tájai gyalog, kerékpárral és vízen is bejárhatók. Az Őrség és Göcsej nyugalmat árasztó tájain mind a mai napig élnek a népi mesterségek és hagyományok. Volt Fesztivál, Savaria Karnevál, Győri Barokk Fesztivál…a sor még számos eseménnyel folytatható. Kikapcsolódás, feltöltődés, megújulás – ezt adja a régió az odaérkező turistáknak, nem csak fizikai, de lelki és szellemi értelemben is.
A kortárs irodalom tükrében ezúttal Kautzky Armand mutatja meg a Nyugat-Dunántúlt, felolvasószínházát ezúttal is Dóka Attila gitárelőadása kíséri. A régió bemutatása nem maradhat el anélkül, hogy megemlékeznénk Weöres Sándorról. A költő Szombathely szülötte, s bár hivatását egy másik városban találta meg, vissza-visszatért szülővárosába, s rendszeresen publikált a Vasi Szemlébe és az Életünk című folyóiratba is. Szobrát 2007-ben avatták fel a szombathelyi Ady Endre téren. A költő munkássága előtt tisztelegve Kautzky Armand, Szabó Zoltán Attila, valamint Dóka Attila közösen tart zenés irodalmi barangolást a Weöres-univerzumban és az Újnyugat-csillagképben. Az este vendégeként köszönthetik Nagy Ferót, aki a költő munkásságát idézi meg saját felfogásában. Előadását ezúttal szintén Weöres Sándornak szenteli a slam poetry hazai kulcsfigurája, a legutóbbi esten nagy sikert aratott Áldozó Krisztián.
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések