A magyar felnőtt lakosság tej- és tejtermékfogyasztása a tudomány és a fogyasztók szemszögéből
Gyermekkorunkban is arra tanítottak bennünket, hogy a tej élet, erő, egészség, hiszen gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás, egyben a legfontosabb kalciumforrásunk, valamint D-vitamint, tejcukrot és teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Most már tudjuk, hogy nemcsak a tej, hanem az extra minőségű tejből készült élőflórás tejtermékek – a többi között a joghurt, tejföl, kefir is – kiemelkedő szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásban, s az egészséges életmódban.
Hazánkban éves szinten az egy főre jutó ideális tej- és tejtermékfogyasztás – tejegyenértékben – 260-270 kg lenne, ezzel szemben tavaly csak 150-165 kg volt, ami csökkenő, stagnáló tendenciát jelent. Az egészséges táplálkozás szerves részét képező tejből fejenként évi 60-65 liter fogy, ami az európai uniós átlagfogyasztás mintegy 4/5-ét jelenti. Szomorú tény, hogy évről évre átlagosan 2-3 százalékkal kevesebb tej fogy Magyarországon, s a felmérések szerint főként a fiatal felnőttek hagyják ki az étrendjükből – hangzott el „A felnőtt magyar lakosság tej- és tejtermékfogyasztása a tudomány és a fogyasztók szemszögéből"című kerekasztal-beszélgetésen.
A teljes anyag elérhető a Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban