A Médiatanács két pályázatot hirdetett meg összesen 720 millió forint keretösszeggel

Mától elérhetők a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében a helyi és körzeti médiaszolgáltatók műsorai - rádiós és televíziós hír- és magazinműsorok - készítésének támogatására kiírt pályázatok. A két pályázat keretösszege összesen 720 millió forint. A Médiatanács 5 új magyar alkotást is nyertessé nyilvánított a Neumann János online filmes pályázatán. 

Helyi és körzeti médiumoknak nyújtanak biztos anyagi támogatást a Magyar Média Mecenatúra program műsorgyártást támogató pályázatai, amelyeket a Médiatanács fennállása óta minden évben meghirdet. Az eddigi, azonos tematikájú pályázatokon a Médiatanács 549 esetben támogatta közel 1,9 milliárd forinttal tévék és rádiók adásainak gyártását.

A Médiatanács a médiaszolgáltatók műsorainak készítést támogató kiírások előtt a szakmai szervezetekkel - Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE), Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE) is konzultált, és észrevételeik beépültek a pályázatokba.

Az idén bővült az eljárás tematikája, így a vételkörzet lakóinak tájékozódását segítő tartalmakkal is pályázhatnak a vidéki médiaszolgáltatók annak érdekében, hogy a környéken élők releváns helyi információkhoz juthassanak. Az elnyert összegek tehát olyan új műsorok készítésének költségeit fedezik, amelyek tartalmukban kötődnek a vételkörzet eseményeihez, történéseihez és mindennapi életéhez. A program egy éven át finanszírozza a nyertes műsorokat.

A Magyar Média Mecenatúra program helyi és körzeti televízióknak szóló pályázatán idén 420 millió forint áll rendelkezésre. A négykörös pályázatban fordulónként 105 millió forintot különít el a Médiatanács, amelynek 25 százalékát közéleti magazin, 60 százalékát hírműsor, 15 százalékát pedig kulturális magazinműsor készítésére fordíthatják a nyertes szolgáltatók. A támogatásból elkészülő hírműsorokkal napi, a magazinműsorokkal napi vagy heti rendszerességgel kell jelentkezniük a televízióknak.  A pályázat első beadási napja 2014. április 9. 

A helyi és körzeti rádiók részére kiírt pályázat kerete idén összesen 300 millió forint. Az egyes fordulókban 75 millió forintot oszt szét a Médiatanács, amelynek 15 százalékát kisközösségi médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező rádiók támogatására fordít. Hírműsorral heti 5 alkalommal, szolgáltató és tematikus magazinokkal hétköznaponként napi vagy heti rendszerességgel kell jelentkezniük a nyertes rádióknak. Az első fordulóra 2014. március 19-én nyújthatják be pályázataikat a médiaszolgáltatók. 
A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Népszerű bejegyzések