Alvászavarok: a nők nagyobb veszélyben?


Az alvás kulcsfontosságú az egészségünk és jólétünk szempontjából. A világszerte egyre növekvő alvási problémák miatt most fontosabb, mint valaha, hogy megértsük, milyen tényezők befolyásolják az alvás minőségét. Meglepő módon az egyik ilyen tényező a nemünk. A kutatások azt mutatják, hogy az alvási problémák gyakoribbak a nőknél, és a cirkadián ritmus zavarai is jobban érinthetik őket, mint a férfiakat.

A cirkadián ritmus egy közel 24 órás ciklus, amely számos testi folyamatunkat szabályozza, beleértve az alvás-ébrenlét ciklust, a testhőmérsékletet, a hormontermelést és az anyagcserét. A cirkadián ritmus zavara összefüggésbe hozható különböző egészségügyi problémákkal, például alvászavarokkal, anyagcsere-betegségekkel és mentális egészségi problémákkal.

Nemi különbségek az alvásban és a cirkadián ritmusban

Egy új tanulmány,  feltárta a legfontosabb különbségeket a férfiak és nők alvásminősége és cirkadián ritmus funkciója között. Kimutatták, hogy a nők általában rosszabb alvásminőségről számolnak be, mint a férfiak, és alvásminőségük hajlamosabb az ingadozásra. Emellett a nők akár 50%-kal nagyobb valószínűséggel fejlesztenek ki bizonyos alvászavarokat, például nyugtalan láb szindrómát. Másrészt a férfiaknál akár háromszor nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak alvási apnoét, mint a nőknél.

Az alvási apnoe egy alvászavar, amely során a légzés alvás közben többször is leáll vagy jelentősen lelassul. Ez a jelenség a férfiaknál gyakoribb, részben az eltérő anatómiai adottságok, például a nagyobb nyakkörfogat miatt. Azonban a nőknél az alvási apnoe tünetei eltérőek lehetnek, ami megnehezíti a diagnózist.

A melatonin, az alvást és a cirkadián ritmust szabályozó hormon termelődése korábban kezdődik a nőknél, mint a férfiaknál. A testhőmérséklet, amely alvás előtt a legmagasabb, és ébredés előtt néhány órával a legalacsonyabb, hasonló mintát követ - a csúcsérték a nőknél korábban jelentkezik. Ez magyarázatot adhat arra, hogy a nők miért preferálják a korábbi alvásidőt a férfiakhoz képest.

Az alváshiány hatása az anyagcserére

A kutatás során azt is megvizsgálták, hogy az alvásminőség és a cirkadián ritmus hogyan befolyásolja az anyagcserét, és hogy van-e különbség a férfiak és nők között ebben a tekintetben. Kiderült, hogy az alváshiányos nők és férfiak agya eltérően reagál az ételek képeire. Az érzelmekhez kapcsolódó agyi területek kétszer olyan aktívak voltak az alváshiányos nőknél, mint a férfiaknál. Ugyanakkor az alváshiányos férfiak éhesebbnek érezték magukat, mint a nők.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az alváshiány befolyásolhatja a másnapi étkezési döntéseinket, például hogy milyen ételeket választunk és mennyit eszünk. Az alváshiány hatására a szervezet több energiát igényel, ami fokozhatja az éhségérzetet és a kalóriadús ételek iránti vágyat. Hosszú távon ez hozzájárulhat az elhízás és más anyagcsere-betegségek kialakulásához.

A cirkadián ritmus zavara és az anyagcsere-betegségek

A tanulmány kapcsolatot talált a cirkadián ritmus zavara és az anyagcsere-betegségek között is. Az éjszakai műszakban dolgozóknál nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget, mint a nappali műszakban dolgozóknál. A férfiaknál azonban kétszer akkora volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata éjszakai műszak esetén, mint a nőknél. Ugyanakkor az éjszakai műszakban dolgozó nők körülbelül másfélszer nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak vagy elhízottak, mint a nappali műszakban dolgozó nők.

A cirkadián ritmus zavara befolyásolhatja az inzulinérzékenységet és a glükózanyagcserét, ami hosszú távon növelheti a cukorbetegség kockázatát. Az éjszakai műszak és az alvászavarok szintén összefüggésbe hozhatók a testsúlygyarapodással és az elhízással, részben a megváltozott étkezési szokások és a csökkent fizikai aktivitás miatt.

Következtetések és jövőbeli irányok

Az eredményeink megerősítik, hogy a biológiai nem számos alvással kapcsolatos tényezőt befolyásolhat, beleértve az alvásminőséget, az alvászavarok kockázatát és az alváshiányra adott reakciókat. A kutatás rávilágít arra, hogy az alvászavarok kezelését a páciens neme szerint kell személyre szabni, figyelembe véve a lehetséges különbségeket a férfiak és nők között.

Azonban még sok mindent nem tudunk arról, hogy pontosan milyen mechanizmusok állnak a férfiak és nők közötti alvási és cirkadián ritmusbeli eltérések hátterében, és hogyan befolyásolják ezek a tényezők az egészségi állapotot. A jövőbeli kutatásoknak figyelembe kell venniük a menstruációs ciklust és a fogamzásgátlók használatát is, mivel ezek is hatással vannak az alvásra és a cirkadián ritmusra.

Az alvás és a cirkadián ritmus nemi különbségeinek további vizsgálata segíthet jobban megérteni ezen eltérések okait, és hatékonyabb kezelési lehetőségeket kínálhat mind a nők, mind a férfiak számára.

(Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések