Az Alzheimer-kór rejtélye

A nők fokozott érintettsége

Az Alzheimer-kór előfordulása nők körében jóval gyakoribb, mint a férfiaknál. Az Egyesült Államokban az Alzheimer-kórban szenvedők kétharmada nő. Bár ezt a statisztikát részben magyarázhatja a nők hosszabb várható élettartama, a kutatók gyanítják, hogy más tényezők is szerepet játszhatnak. Két új tanulmány rávilágít a hormonok és a megváltozott bélflóra közötti komplex kölcsönhatások lehetséges közreműködésére az Alzheimer-kór kialakulásában.

Az ösztrogén és a bélflóra szerepe

A Chicagói Egyetem kutatói által vezetett egérkísérletekben kimutatták, hogy a női nemi hormon, az ösztrogén szintje jelentősen összefügg az agyban felhalmozódó amyloid-béta fehérjeplakkok kialakulásával, amelyek az Alzheimer-kór jellegzetes kórképét alkotják. Amikor antibiotikumokkal megzavarták az Alzheimer-szerű betegség kialakulására tenyésztett nőstény egerek bélflóráját, vérükben megnőtt az ösztrogénszint. Ezen túlmenően, amikor megakadályozták az ösztrogéntermelést a petefészek nélküli egerekben, kevesebb amyloid lerakódást figyeltek meg az agyszövetükben. A bélbaktériumok összetételének változását is megfigyelték, amikor ezeknek az egereknek ösztrogén-kiegészítést adtak a hormonszint helyreállítása érdekében.

Terápiás lehetőségek és további kutatások

Egy másik, részben ugyanazon kutatók által végzett vizsgálatban egy nátrium-oligomannát (GV-971) nevű Alzheimer-kór elleni gyógyszerjelöltet teszteltek egereken. A szer csak a hím állatok esetében csökkentette az amyloid-béta lerakódásokat és változtatta meg a bélflórát, ami arra utal, hogy a nőstény egerekben valami - talán a bélflórához és az ösztrogénhez kapcsolódó tényező - befolyásolja az Alzheimer-kórral összefüggő biológiai markereket. További kutatásokra van szükség a betegség kezelésének hatékonyabbá tételéhez és a meglévő gyakorlatok újragondolásához. A kutatók részletesebben szeretnék megvizsgálni a lehetséges kémiai reakciókat, amelyek többet árulhatnak el arról, hogyan függ össze az Alzheimer-kór és a bélrendszer.

Népszerű bejegyzések