Chatbotok regényeket olvasnak, hogy jobban megértsenek minket


Képesek a chatbotok értelmes beszélgetéseket folytatni?

Az emberiség régóta álmodik arról, hogy egy nap értelmes beszélgetéseket folytathasson a mesterséges intelligenciával. Arseny Moskvichev, kognitív és számítógépes tudós szerint egy beszélgetés akkor értelmes, ha képes megváltoztatni minket. A probléma azonban az, hogy a nagy nyelvi modellek (LLM-ek) teljesen "amnéziásak", csak korlátozott mennyiségű kontextust képesek feldolgozni, és nem tudják összekapcsolni a különböző beszélgetések során kapott információkat.

Ahhoz, hogy a chatbotok megtanuljanak életünket megváltoztató beszélgetéseket folytatni és jobban megértsék az emberi élet összetettségét, Moskvichev és kollégái arra tanítják őket, hogy regényeket olvassanak, hasonlóan ahhoz, ahogyan mi tesszük az irodalomórákon. Bár a regényolvasás pihentető időtöltésnek tűnhet, valójában kifinomult intelligenciát igényel, hogy követni tudjuk a szereplőket a kanyargó cselekményen, helyszínváltozásokon és narratíván keresztül.

Narrative XL: Egy új adatbázis a chatbotok olvasástanításához

Moskvichev és Ky-Vinh Mai létrehoztak egy új adatbázist, a Narrative XL-t, amely több mint egymillió kérdéssel tanítja az LLM-eket a hosszú szövegek olvasására és elemzésére. Az adatbázis 1500, a Project Gutenberg által nyilvánosan hozzáférhető könyvből áll, és az olvasott szövegrészek összefoglalásával, valamint a cselekmény időrendi megértésével fejleszti a mesterséges intelligencia képességeit.

A Narrative XL egyedülálló abban, hogy az eddigi legnagyobb, kifejezetten könyvekre épülő tanító adatbázis, amely az AI-k olvasási és szövegértési képességeit hivatott fejleszteni. Mérete legalább kétszerese a korábban elérhető adatbázisokénak.

Az út még hosszú az értelmes beszélgetésekig

Bár a Narrative XL-en való tanítás jelentősen javította a betanított LLM-ek teljesítményét, még mindig körülbelül az esetek felében hibáznak. Ennek oka, hogy a chatbotokat arra tervezték, hogy a leggyorsabb utat azonosítsák a válaszhoz, ami ritkán foglalja magában az összes szükséges kontextust.

Moskvichev szerint még van hova fejlődni, de a Narrative XL fontos lépés afelé, hogy egy nap a mesterséges intelligencia képes legyen olyan értelmes, életünket megváltoztató beszélgetéseket folytatni, mint amilyenekről régóta álmodunk. Az út még hosszú, de az irány ígéretes - a regényolvasás képessége kulcsfontosságú lehet az AI-k emberi szintű kommunikációs készségeinek eléréséhez.

Népszerű bejegyzések