Egy hatalmas robbanás az éjszakai égbolton: Az évszázad csillagászati eseménye közeleg

Az amatőr csillagászok és az éjszakai égbolt szerelmesei számára különleges esemény közeleg. Valamikor a következő hónapokban, de legkésőbb szeptemberig, egy masszív robbanás fog bekövetkezni a Földtől 3000 fényévre, amely rövid időre látványosan felragyogtatja majd az éjszakai égboltot. Ez a ritka jelenség egy életre szóló lehetőséget kínál, hogy szemtanúi lehessünk ennek a kozmikus különlegességnek.

A T Coronae Borealis kettőscsillag-rendszer

A robbanás forrása a Corona Borealis (Északi Korona) csillagképben található T Coronae Borealis kettőscsillag-rendszer. Ez a rendszer általában túl halvány ahhoz, hogy szabad szemmel látható legyen. Azonban nagyjából 80 évenként a két csillag közötti kölcsönhatások egy elszabadult nukleáris robbanást váltanak ki, amely látványosan megnöveli a rendszer fényességét.

A robbanás fénye a kozmoszon keresztül utazva éri el a Földet, és néhány napig úgy tűnik majd, mintha egy új, az Északi Csillaghoz hasonló fényességű égitest jelent volna meg az éjszakai égbolton.

Történelmi megfigyelések

Ez lesz legalább a harmadik alkalom, hogy az emberiség szemtanúja lehet ennek az eseménynek. Először 1866-ban figyelte meg az ír polihisztor, John Birmingham, majd 1946-ban jelent meg újra.

Csillagászok izgatottan várják a robbanást

Sumner Starrfield, az Arizona State University csillagásza már az 1960-as évek óta tanulmányozza a T Coronae Borealist. Jelenleg azon dolgozik, hogy befejezzen egy tudományos cikket, amely előrejelzéseket tesz arról, hogy mit fognak felfedezni a csillagászok a visszatérő nóváról, amikor az a következő öt hónapban ismét megjelenik.

A vörös óriás és a fehér törpe halálos tánca

A T Coronae Borealis két csillagból áll: egy hűvös, haldokló vörös óriásból és egy sűrű, kis méretű fehér törpéből. Méretbeli különbségük olyan hatalmas, hogy a fehér törpének 227 napba telik, mire megkerüli vörös óriás társát.

Olyan közel keringenek egymáshoz, hogy a vörös óriás által kibocsátott anyag egy része a fehér törpe felszínén gyűlik össze. Amikor nagyjából egy Föld-tömegnyi anyag halmozódik fel - ami körülbelül 80 évet vesz igénybe -, a fehér törpe felszíne kellően felforrósodik ahhoz, hogy beindítson egy elszabadult termonukleáris reakciót, amely a látványos robbanáshoz vezet.

Hogyan figyelhető meg a jelenség?

Bár számos csillagászati obszervatórium és űrtávcső, mint például a James Webb űrtávcső is az eseményre fogja irányítani figyelmét, nincs szükség ilyen fejlett technológiára ahhoz, hogy szemtanúi lehessünk ennek a ritka jelenségnek. Mindössze annyit kell tennünk, hogy kimegyünk az ég alá, és a Corona Borealis csillagkép irányába tekintünk.

Érdemes tehát nyáron néhány éjszakát a csillagos ég alatt tölteni, hiszen egy ilyen különleges égi eseménynek lehetünk szemtanúi, amely egy életre szóló élményt nyújthat.

Népszerű bejegyzések