Fedezd fel a ChatGPT írási stílusának 7 egyedi jellemzőjét, amik leleplezik a csalást

A Cambridge-i kutatók azonosították a ChatGPT alapértelmezett írási stílusának jellemzőit a diákok esszéiben. Bár a minta kicsi volt, a kutatás egy korai kísérlet annak megértésére, hogyan használják a diákok a ChatGPT-t az esszéírásban, és hogyan teljesítenek a ChatGPT által segített esszék az értékelés során.

A ChatGPT írási stílusának jellemzői

A kutatók azonosították a ChatGPT írási stílusának jellegzetes vonásait, amelyek közé tartoznak:

  • Tautológia és ismétlés
  • Bizonyos szavak, például a "azonban" túlzott használata
  • Latinos szókincs használata
  • Specifikus diskurzusjelölők használata a bekezdések elején
  • Számozott listák kettősponttal
  • Pleonazmusok és szükségtelen szavak használata
  • Oxford vesszők következetes használata

A ChatGPT-vel segített esszék teljesítménye

A kutatók megállapították, hogy bár a ChatGPT-vel segített esszék az "információ" és a "reflexió" tekintetében erősen teljesítettek a cambridge-i IGCSE diákok által írt, nem ChatGPT-vel segített esszékhez képest, az "elemzés" és az "összehasonlítás" terén gyengén teljesítettek.

A diákok ChatGPT használati mintái

Az interjúk során a kutatók hasonlóságokat találtak abban, ahogyan a részt vevő diákok a ChatGPT-t használták esszéik megírásához. Bár a diákok eltérő mértékben használták a ChatGPT-t, mintázatok rajzolódtak ki, széles körű egyetértés volt a diákok között abban, hogy a ChatGPT hasznos az információk gyors összegyűjtéséhez, és beépíthető az esszéírásba olyan lépéseken keresztül, mint a témákkal kapcsolatos konkrét kérdések, az esszé strukturálása és megírása.

A diákok azonban úgy vélték, hogy a ChatGPT-re való teljes támaszkodás alacsony színvonalú esszéket eredményezne.

A kutatás jelentősége

Jude Brady, a kutatás vezető kutatója kiemelte az eredmények értékét:

"Eredményeink betekintést nyújtanak a generatív MI és az értékelés egyre növekvő területére, amely még nagyrészt feltérképezetlen terület. Annak ellenére, hogy a minta mérete kicsi, izgatottak vagyunk ezek miatt az eredmények miatt, mivel képesek informálni a tanárok és a diákok munkáját egyaránt."

Jövőbeli kutatási irányok

A kutatók javasolják a munka kibővítését reprezentatívabb és nagyobb mintaméretekkel. Remélik, hogy kutatásuk segíthet az embereknek azonosítani, ha egy szöveget a ChatGPT írt.

A diákok és a szélesebb lakosság számára a generatív MI használatának és felismerésének megtanulása egyre fontosabb részét képezi a digitális írástudásnak.

Népszerű bejegyzések