Forradalmi rákellenes vakcinák a láthatáron

A személyre szabott rákellenes oltások ígéretes eredményeket mutatnak a korai klinikai vizsgálatokban, és egyre nagyobb figyelmet kapnak a rákkutatásban. Ezek az oltások a páciensek egyedi tumor-neoantigénjeit célozzák meg, így segítve az immunrendszert a rákos sejtek felismerésében és elpusztításában.

A személyre szabott rákellenes vakcinák fejlesztéséhez szükség van a tumor mintájára, ezért nem alkalmazhatók a rák megelőzésére. Ehelyett elsősorban olyan rákos sejtek elpusztítására használják őket, amelyek esetleg túlélték a műtétet, kemoterápiát vagy más kezeléseket, csökkentve ezzel a kiújulás kockázatát.

Az elmúlt években jelentős előrelépések történtek a rákkutatásban, a biotechnológiában és a genomikai szekvenálásban, amelyek lehetővé teszik a hatékony személyre szabott rákellenes oltások fejlesztését. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő neoantigének kiválasztása és egy erős immunválasz kiváltása, miközben az oltás biztonságos és jól tolerálható a páciensek számára.

Ígéretes klinikai vizsgálati eredmények

Számos biotech vállalat, köztük a Moderna, a Transgene, a BioNTech és a Genentech mutatott be biztató adatokat a fejlesztés alatt álló személyre szabott rákellenes oltásaikról az American Association for Cancer Research (AACR) éves ülésén.

A Moderna mRNS-4157 jelű vakcinája korábban ígéretesnek bizonyult a melanóma kiújulásának megelőzésében, most pedig a HPV-negatív fej-nyaki laphámrák ellen tesztelik. A klinikai vizsgálatban 22 olyan páciens vett részt, akiknél a rákot nem lehetett műtéttel eltávolítani, és a betegség kiújult vagy átterjedt más testrészekre. A résztvevők az mRNS-4157 vakcina és a pembrolizumab (Keytruda) nevű, FDA által jóváhagyott immunoterápia kombinációját kapták. A Moderna szerint 14 embernél tapasztaltak valamilyen szintű betegségkontrollt, és ketten teljes remisszióba kerültek.

A Transgene TG4050 jelű személyre szabott rákellenes oltását olyan HPV-negatív fej-nyaki laphámrákos betegeknél tesztelték, akiknél a tumor eltávolítható volt műtéttel. A tumor eltávolítása, sugárkezelés és kemoterápia után 17 ember kapta meg az oltást. 18,6 hónapos medián utánkövetés után az oltást kapó csoportban nem volt kiújulás, míg a kontrollcsoportban három esetben újult ki a rák.

A BioNTech és a Genentech az autogén cevumeran nevű személyre szabott rákellenes vakcinájuk ígéretes adatait mutatta be az AACR ülésén. Ez az oltás a hasnyálmirigyrákot célozza, amely az egyik leghalálosabb ráktípus. Egy fázis 1-es vizsgálatban 16 olyan páciens kapta meg az oltást kemoterápiával és monoklonális antitest terápiával együtt, akiknél korábban eltávolították a hasnyálmirigy-tumort. Azoknál a betegeknél, akik reagáltak az oltásra, három év elteltével is csak két esetben újult ki a rák.

A jövő lehetőségei

Bár ezek még korai vizsgálatok, a személyre szabott rákellenes oltások ígéretes eredményei egy új korszakot nyithatnak a rákkezelésben. Ha a nagyobb klinikai vizsgálatokban is beigazolódik hatékonyságuk, akkor a jövőben a standard ellátás részévé válhatnak.

Ahogy Olivier Lantz, a Transgene kutatója fogalmazott: "Nagyon lelkesek vagyunk ezektől az előzetes adatoktól, valamint attól a bizonyítéktömegtől, amely a neoantigen-alapú vakcinák mellett szól. Az olyan tanulmányok, mint a miénk, azt mutatják, hogy a személyre szabott neoantigen-alapú terápiás vakcináknak lehet helyük a jövő rákkezelésében."

(Eredeti cikk: freethink.com)


Népszerű bejegyzések