Mesterséges intelligencia az antibiotikum-rezisztencia ellen

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói mesterséges intelligenciát (AI) használnak az antibiotikumoknak ellenálló "alvó" baktériumok elleni küzdelemben. Az AI segítségével hatékonyan szűrhetők azok a vegyületek, amelyek képesek elpusztítani a nyugvó állapotban lévő mikrobákat, amelyeket a hagyományos antibiotikumok nem képesek felismerni.

Az antibiotikum-rezisztencia egyre növekvő problémát jelent világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 10 legnagyobb globális közegészségügyi fenyegetés közé sorolta az antimikrobiális rezisztencia válságát. A visszatérő fertőzések hátterében gyakran az áll, hogy a baktériumok metabolikusan inaktívvá válnak, így elkerülik a hagyományos antibiotikumok észlelését, amelyek csak a metabolikus aktivitásra reagálnak.

AI segítségével a nyugvó baktériumok ellen

Az MIT kutatói, Jackie Valeri vezetésével, az AI-t használták fel a már ismert gyógyszervegyületek antibiotikus tulajdonságainak gyorsabb azonosítására. A mesterséges intelligencia alkalmazásával egy hétvége alatt sikerült azonosítaniuk a szemapimod nevű vegyületet, amely hatékonynak bizonyult a stacioner fázisú Escherichia coli és Acinetobacter baumannii baktériumok ellen.

A szemapimod egy Crohn-betegség kezelésére használt gyulladáscsökkentő szer, amelyről a kutatók felfedezték, hogy képes megzavarni az úgynevezett "Gram-negatív" baktériumok membránját. Ezek a baktériumok, mint például az E. coli, A. baumannii, Salmonella és Pseudomonas, különösen ellenállóak az antibiotikumokkal szemben vastagabb, nehezebben áthatolható külső membránjuk miatt.

Új lehetőségek a Gram-negatív baktériumok ellen

A szemapimod a külső membrán egy komponensének megzavarásával érzékenyebbé teszi a Gram-negatív baktériumokat azokra a gyógyszerekre, amelyek jellemzően csak a Gram-pozitív baktériumok ellen hatásosak. Ahogy Valeri idézi egy 2013-as, a Trends in Biotechnology folyóiratban megjelent cikkből: "A Gram-pozitív fertőzésekhez jobb gyógyszerekre van szükségünk, de a Gram-negatív fertőzésekhez bármilyen gyógyszerre szükségünk van."

Az MIT kutatóinak felfedezése új lehetőségeket nyithat a nehezen kezelhető Gram-negatív baktériumok elleni küzdelemben, és hozzájárulhat az antibiotikum-rezisztencia globális problémájának megoldásához.

(Eredeti cikk: freethink.com)


Népszerű bejegyzések