Mesterséges intelligenciák közötti párbeszéd: új mérföldkő a fejlesztésben


Az emberi kommunikáció egyik legfontosabb jellemzője, hogy képesek vagyunk új feladatok elvégzésére pusztán szóbeli vagy írásos utasítások alapján, majd ezeket a feladatokat mások számára is érthetően leírni. Ez a kognitív képesség eddig meghaladta a mesterséges intelligencia (MI) lehetőségeit, ám most a Genfi Egyetem (UNIGE) kutatóinak sikerült olyan neurális hálózatot létrehozniuk, amely képes erre a teljesítményre.

A kutatók egy meglévő MI-modellből, az S-Bertből indultak ki, amelyet összekapcsoltak egy egyszerűbb, néhány ezer neuronból álló hálózattal. Ezt a kombinált modellt először arra tanították be, hogy szimulálni tudja az agy Wernicke-területét, mely a nyelv érzékeléséért és értelmezéséért felel. Ezután a Broca-terület működését reprodukálták, amely a szavak előállításában és artikulációjában játszik szerepet.

Két MI egymás között "beszélget"

A betanítás után a neurális hálózat képes volt angol nyelvű írásos utasításokat értelmezni, elvégezni a megadott feladatokat, majd ezeket a teendőket egy másik, azonos felépítésű MI számára is elmagyarázni. Ez az első alkalom, hogy két mesterséges intelligencia tisztán nyelvi úton kommunikált egymással, ami óriási előrelépést jelent a nyelv és a viselkedés közötti kapcsolat megértésében.

Ígéretes eredmények a robotika számára

A modell különösen a robotika területén nyithat új távlatokat, hiszen kulcsfontosságú az olyan technológiák kifejlesztése, amelyek lehetővé teszik a gépek közötti verbális kommunikációt. Bár az eredmények rendkívül ígéretesek, fontos megjegyezni, hogy a valódi emberi kommunikáció rendkívül összetett folyamat, amely számos olyan aspektust – például a kontextus megértését, az empátiát vagy a kreativitást – is magában foglal, amelyek egyelőre még meghaladják a mesterséges intelligencia képességeit.

A UNIGE kutatóinak munkája mégis mérföldkövet jelent az MI fejlesztésében, és közelebb visz minket ahhoz, hogy a gépek egy napon képesek legyenek az emberekhez hasonlóan, rugalmasan alkalmazkodni az új helyzetekhez és feladatokhoz.


Népszerű bejegyzések