Omega: a műhold, ami mindenkinek internetet ad


Az Astranis műholdas internetes startup leleplezett egy új, nagyobb műholdat, az Omegát, amely segíthet áthidalni a digitális szakadékot. A vállalat célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye az internetet a világon. Az Astranis célja, hogy a világ távoli és vidéki területein élő emberek számára is elérhetővé tegye a nagy sebességű internetet a műholdas technológia segítségével. Ez különösen fontos, mivel sok helyen a infrastruktúra hiánya miatt a hagyományos módszerekkel nem lehetséges az internet-hozzáférés biztosítása. Az Astranis első műholdját 2023 áprilisában indította, és bár kezdetben "tökéletesen" működött, egy napelemes panellel kapcsolatos probléma miatt üzemen kívül került, mielőtt elkezdhette volna az internet-hozzáférés biztosítását Alaszkában, ahogyan eredetileg tervezték. A vállalat azonban már megrendeléseket kapott további kilenc műhold telepítésére a következő két évben.

Az Omega műhold előnyei

Április 10-én az Astranis bemutatta az új, nagyobb "Omega" modellt, amely a vállalat szerint több előnnyel is rendelkezik: - Az Omega műhold 50 gigabit/másodperc (Gbps) sávszélességet tud biztosítani, ami négy-ötször több, mint az eredeti "MicroGEO" modell 10-12 Gbps-os teljesítménye. - Mindezt úgy, hogy csak 50%-kal nehezebb (400 kg helyett 600 kg), ami segít alacsonyan tartani az indítási költségeket. - John Gedmark, az Astranis társalapítója és vezérigazgatója szerint az "Astranis Omega egy szélessávú kommunikációs rendszer, amely jobb teljesítmény/súly arányt nyújt, mint bármely más geostacionárius műhold ma a Föld körüli pályán". Az Astranis azt tervezi, hogy az első Omega műholdat 2026-ban telepíti, amelyek várható élettartama körülbelül 8-10 év lesz. A vállalat maga fogja üzemeltetni az Omega műholdakat, és bérbe adja azok szélessávú kapacitását ügyfelei számára szerte a világon.

A jövőbeli tervek

Az Astranis hosszú távú célja, hogy segítsen áthidalni a digitális szakadékot, és megbízható internet-hozzáférést biztosítson a világ minden táján. A műholdas internet jelentős előrelépést jelenthet a digitális egyenlőtlenségek csökkentésében. A megbízható és nagy sebességű internet-hozzáférés alapvető fontosságú a gazdasági lehetőségek, az oktatás és az információkhoz való hozzáférés szempontjából a mai digitális világban. Ahogy John Gedmark fogalmazott: "A világon 3-4 milliárd ember nem rendelkezik megbízható szélessávú internet-hozzáféréssel... És ezt kell megoldanunk." Az Astranis Omega műhold fontos lépés lehet ebbe az irányba, és idővel jelentősen hozzájárulhat a globális összekapcsoltság javításához. 
 (Eredeti cikk: freethink.com)

Népszerű bejegyzések