Önvezető forradalom: Musk leleplezi a Tesla robotaxit

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a vállalat lemond az olcsó elektromos autó terveiről, és bejelentette, hogy augusztus 8-án leleplezik a régóta ígért "robotaxit".

A Tesla Network: egy régi terv újjáéledése

Musk már 2016-ban bejelentette a "Tesla Network" névre keresztelt telekocsi szolgáltatás terveit, amint a Tesla járművei teljesen önvezetővé válnak. Az elképzelés szerint a Tesla tulajdonosok megoszthatnák autóikat a hálózaton keresztül, amikor épp nem használják. Az autó pedig sofőr nélkül szállíthatná az utasokat egy applikáción keresztül, az Uberhez vagy a Lyfthez hasonlóan. A bevételen pedig a tulajdonos és a Tesla osztozna.

2019-ben Musk még azt jósolta, hogy a következő évben már több mint egymillió Tesla "robotaxi" lesz az utakon. Ez ugyan nem valósult meg, de úgy tűnik, a vállalat nem tett le a tervről.

Prioritások és kompromisszumok

A Reuters áprilisi jelentése szerint a Tesla leállította az olcsó elektromos autó fejlesztését, hogy erőforrásait a robotaxira összpontosíthassa. Musk azonban cáfolta ezt, és egy tweet-ben augusztus 8-ra ígérte a robotaxi leleplezését.

A Tesla számára kihívást jelenthet a kínai konkurencia, különösen az olcsó szegmensben. A BYD 2023 végén megelőzte a Teslát az elektromos autók globális eladásaiban, és legolcsóbb modelljük mindössze 9600 dollárba kerül Kínában. Musk szerint a kínai autógyártók a legversenyképesebbek a világon, és kereskedelmi korlátok nélkül "letarolhatják" a többi autógyárat.

Hosszú és kihívásokkal teli út a robotaxik felé

Egyelőre nem világos, hogy augusztus 8-án a Tesla egy álló robotaxi modellt mutat be, vagy egy működő prototípust. Az viszont biztos, hogy a Tesla taxik tömeges elterjedésére még jó darabig várni kell.

A Tesla Autopilot rendszere jelenleg 2-es szintű automatizáltságot képvisel. Egy robotaxi emberi sofőr nélküli üzemeltetéséhez legalább 4-es szint kellene, de ez is csak bizonyos körülmények között és helyeken lenne lehetséges. Ha a Tesla képes lesz kifejleszteni egy ilyen rendszert, utána még hosszú tesztelési és engedélyeztetési folyamat vár rá, ami évekig is eltarthat.

Egy dolog azonban biztos: a Tesla nem adta fel nagyratörő terveit az önvezető technológia és a közlekedés forradalmasítása terén. A robotaxi project pedig, ha lassan is, de továbbra is halad előre. Izgalmas lesz látni, mit lepleznek le augusztus 8-án, és hogyan alakítják ezek az újítások a jövő közlekedését.

Népszerű bejegyzések