Stargate: a Microsoft és az OpenAI 100 milliárdos titka


A Microsoft és az OpenAI állítólag egy 100 milliárd dolláros adatközpontot és szuperszámítógépet tervez, amely a világ legerősebb mesterséges intelligenciáinak létrehozásához vezethet. A jelentések szerint a "Stargate" névre keresztelt szuperszámítógép akár 2028-ban is elindulhat, és a működtetéséhez akár 5 gigawatt energiára is szükség lehet.

Az OpenAI generatív MI rendszereinek futtatásához hatalmas mennyiségű számítási teljesítményre van szükség. A mesterséges intelligencia kutatás és fejlesztés exponenciálisan növekvő számítási kapacitás igénye régóta ismert kihívás az iparágban. A Microsoft 2019-ben kezdett el együttműködni az OpenAI-jal, és azóta dolgoznak egyedi szuperszámítógépek létrehozásán az iowai adatközpontjaikban, amelyek felgyorsítják az MI fejlesztés ütemét.

A Stargate projekt részletei még képlékenyek

A The Information által megszólaltatott névtelen források szerint a Microsoft és az OpenAI még számos nyitott kérdéssel néz szembe a Stargate kapcsán, beleértve a pontos helyszínt, a használandó csipeket és kábeleket, valamint az energiaellátás módját, ahol a nukleáris energia is egy lehetőség. Az sem kizárt, hogy a Stargate mellett egy kisebb, 10 milliárd dolláros szuperszámítógépet is építenek Wisconsinban, ami már 2026-ra elkészülhet.

Bár a részletek még nem véglegesek, egy ilyen nagyságrendű számítási teljesítmény korábban elképzelhetetlen lehetőségeket nyitna meg a mesterséges intelligencia fejlesztésben. Közelebb hozhatja az általános mesterséges intelligencia megvalósítását, és alapjaiban változtathatja meg a technológia szerepét a mindennapjainkban és a gazdaságban.

Az MI forradalom motorjai a szuperszámítógépek

A jelenlegi, főként nyelvi modellekre épülő generatív MI rendszerek tanítása és futtatása hatalmas számítási kapacitást igényel. Ahogy egyre összetettebb és sokoldalúbb MI-ket hoznak létre, úgy nő exponenciálisan a szükséges processzorok és adatközpontok mérete és energiaigénye is.

A Microsoft és az OpenAI úttörő szerepet vállal az MI kutatáshoz szükséges infrastruktúra megteremtésében. Ha sikerül megvalósítani a Stargate számítógépet, az hatalmas lökést adhat a mesterséges intelligencia fejlődésének, és olyan képességekkel ruházhatja fel az MI rendszereket, amiket ma még elképzelni is nehéz.

(Eredeti cikk: bigthink.com)

Népszerű bejegyzések