Széklet átültetés: az utolsó remény a Parkinson-kóros betegek számára?

Egy egészséges ember székletéből származó baktériumok átültetése egy másik személybe, az úgynevezett "széklet transzplantáció" segíthet enyhíteni a Parkinson-kór tüneteit. Egy belga kutatócsoport által végzett klinikai vizsgálat során az egészséges donoroktól származó széklet mikrobiom transzplantációja (FMT) a korai stádiumú Parkinson-kóros betegekbe enyhe, de szignifikáns javulást eredményezett a motoros tünetekben, beleértve a remegést és az egyensúlyi problémákat is egy év alatt.

A Parkinson-kór a központi idegrendszer progresszív neurodegeneratív betegsége, amely elsősorban a mozgást szabályozó idegsejteket érinti. A betegség pontos oka még nem ismert, de az agy dopaminerg neuronjainak pusztulása kulcsszerepet játszik a tünetek kialakulásában.

Ígéretes eredmények a széklet transzplantáció alkalmazásával

A kutatók szerint a kapcsolódó kezelések kifejleszthetők lehetnek a Parkinson-kór előrehaladásának lassítására, sőt akár visszafordítására is. "Az eredményeink igazán bíztatóak" - mondja Arnout Bruggeman neurológus a Genti Egyetemről. "Tizenkét hónap elteltével azoknál a résztvevőknél, akik egészséges donor széklet transzplantációban részesültek, jelentős javulás mutatkozott a motoros pontszámukban, amely a Parkinson-kór tüneteinek legfontosabb mérőszáma."

Az FMT során a donor székletmintáját laboratóriumi körülmények között dolgozzák fel, majd a recipiens emésztőrendszerébe juttatják, általában endoszkópos úton, a vastagbélbe. Az eljárás célja a bélflóra helyreállítása, az egészséges baktériumok bejuttatása révén.

A bélflóra szerepe a Parkinson-kór kialakulásában

Bár még sok mindent nem értünk a Parkinson-kórral kapcsolatban, korábbi kutatások kimutatták, hogy összefüggésbe hozható a bélflóra jelentős változásaival. Feltételezik, hogy a bélben képződő fehérjecsomók feljuthatnak a bolygóidegen keresztül, és növelhetik a Parkinson-kórért felelős neurodegeneráció kockázatát. Ha a bélbaktériumok keveréke befolyásolja ezt a folyamatot, a megfelelő összetétel megtalálása legalábbis csökkentheti a károsodás súlyosságát.

A bél mikrobiom több ezer baktériumfajból áll, amelyek komplex ökoszisztémát alkotnak. Ezek a mikrobák kulcsfontosságú szerepet játszanak az emésztésben, az immunrendszer modulálásában és bizonyos tápanyagok szintézisében. Az egészséges bélflóra egyensúlyának felborulása, a diszbiózis, számos betegség kialakulásával hozható összefüggésbe.

A jövőbeli kutatások iránya

Mivel azonban mindannyiunk gyomrában trilliónyi baktérium él, nehéz lesz kideríteni, hogy ezek milyen egyedi hatással vannak a Parkinson-kórra. Azt azonban elmondhatjuk, hogy a tudósok egyre közelebb kerülnek annak kiderítéséhez, mi is történik valójában.

"A következő lépésünk most az, hogy finanszírozást szerezzünk annak meghatározására, hogy mely baktériumok vannak pozitív hatással" - mondja Debby Laukens biokémikus a Genti Egyetemről. "Ez egy baktérium-pirula vagy más célzott terápia kifejlesztéséhez vezethet, amely a jövőben helyettesítheti az FMT-t."

A kutatás az eClinicalMedicine folyóiratban jelent meg, és további vizsgálatokat igényel a széklet transzplantáció hosszú távú hatásainak és biztonságosságának meghatározására a Parkinson-kóros betegeknél. Mindazonáltal ez az innovatív megközelítés ígéretes lehetőséget kínál a betegség kezelésére és az érintettek életminőségének javítására világszerte.

Népszerű bejegyzések