Robottest nélkül az MI sosem lesz igazán okos

Az utóbbi években a mesterséges intelligencia (MI) rohamos fejlődésen ment keresztül, olyan képességekkel rendelkezik, mint a videógenerálás, a nyelvek gyors fordítása vagy az új számítógépes kód írása. Azonban felmerül a kérdés: vajon ezek a rendszerek valaha is elérhetik-e az igazi intelligenciát?

A megtestesülés hipotézise

A válasz erre a kérdésre a megtestesülés hipotézisében rejlik, amely szerint az emberi szintű intelligencia csak akkor alakulhat ki, ha egy intelligens lény képes érzékelni és navigálni a fizikai környezetben, ugyanúgy, ahogy a csecsemők teszik. Az elmélet szerint az egyetlen módja annak, hogy egy MI igazi intelligenciát fejlesszen ki, az, ha testet kap, és képes mozogni és megtapasztalni a világot.

Az MI és a fizikai környezet közötti interakció fontossága

Akshara Rai, a Meta kutatója szerint "azok a mesterséges intelligencia rendszerek, amelyek nem rendelkeznek fizikai megtestesüléssel, soha nem lehetnek igazán intelligensek. A világ teljes megértéséhez elengedhetetlen, hogy interakcióba lépjünk vele, és megfigyeljük ezen interakciók kimenetelét." Ez az állítás kiemeli az MI és a fizikai környezet közötti interakció fontosságát az igazi intelligencia elérésében.

Szimulált világok az MI képzéséhez

Az MI fejlesztők számára kihívást jelent, hogy biztonságos és hatékony módon tegyék lehetővé az MI számára a fizikai világ felfedezését. A megoldás a számítógépes szimulációkban rejlik, amelyek utánozzák azokat a környezeteket, amelyekkel egy megtestesült MI valószínűleg találkozni fog a valós világban.

Az AI Habitat platform

A Meta által 2019-ben bemutatott AI Habitat egy nyílt forráskódú szimulációs platform, amely az MI-ket otthonok, irodák és más terek navigálására képzi. A platform legújabb, 2023 októberében megjelent verziója már emberi avatárokat is bevon a szimulált világba, lehetővé téve a robotok és emberek közötti virtuális együttműködést.

A szimuláció korlátai és a valós világba lépés

Bár a szimulációk kulcsfontosságúak a megtestesült MI fejlesztésében, vitatott, hogy mennyit tanulhat egy MI az emberekkel való együttélésről pusztán szimulációkból. A valós világ fizikáját is rendkívül nehéz szimulálni, ami a "szimuláció-valóság szakadékhoz" vezethet.

Ezen korlátok miatt egyes vállalatok, mint az Agility Robotics, az Apptronik vagy a Figure, már készen állnak arra, hogy MI-vel működtetett robotjaikat a való világba küldjék, olyan helyekre, mint az Amazon, a Mercedes-Benz vagy a BMW gyárai.

A fejlett MI és a csúcstechnológiás robotika összekapcsolása

Ha a megtestesülés hipotézise igaz, akkor a legfejlettebb MI-agyakat fejlesztő vállalatok és a csúcstechnológiás robottesteket építő cégek együttműködése vezethet el a valódi emberszerű intelligenciához egy mesterséges lényben. Az OpenAI által támogatott Figure robotikai startup nemrég mutatta be robotjának agy-frissítését egy látás-nyelvi modellel, amely lehetővé teszi a robot számára a beszéd megértését, a verbális parancsok végrehajtását és saját cselekedeteinek magyarázatát.

Bár ezek a robotok még messze nem érik el az emberi intelligencia szintjét, a fejlődés üteme lenyűgöző. Ha a megtestesülés hipotézise helytálló, hamarosan tanúi lehetünk az első igazán intelligens mesterséges lények megjelenésének, amelyek képesek érzékelni és navigálni a fizikai világban, akárcsak mi, emberek.

Népszerű bejegyzések