1000 nap a vörös bolygón


A Perseverance marsjáró lenyűgöző eredményeket ért el a Mars felszínének 1000 napos felfedezése során. Az ősi Jezero-kráterben végrehajtott küldetése során a jármű 23 kőzetmintát gyűjtött, amelyek segíthetnek megfejteni a bolygó múltjának titkait, és esetleges ősi életformák nyomaira bukkanhatnak.

A Perseverance 2020. július 30-án indult útnak a floridai Cape Canaveralból egy Atlas V-541 rakéta fedélzetén. A közel hét hónapos űrutazást követően 2021 februárjában landolt a Mars felszínén, egy összetett leszállási manőver során ejtőernyők, fékezőrakéták és egy daru segítségével.

A Jezero-kráter geológiája

A leszállóhelyet, a Jezero-krátert azért választották, mert a korábbi keringőegységek felvételei egy ősi tó jelenlétére utaltak a kráterben. A víz kulcsfontosságú összetevő az élet kialakulásához, így a tó megléte növelte az esélyt az esetleges életformák kifejlődésére. A kráter kőzetei, akár egy történelemkönyv lapjai, megőrizték az ősi élet és a hajdani környezeti viszonyok nyomait.

A Jezero-krátert, a Naprendszer legtöbb kráteréhez hasonlóan, egy aszteroida-becsapódás alakította ki mintegy 4 milliárd évvel ezelőtt. A kráter alját magmás kőzetek alkotják, amelyek a felszín alatti magmakamrákból vulkáni aktivitás révén kerültek a felszínre. Később homokkő és iszapkő rétegek is képződtek, jelezve a víz hajdani jelenlétét.

Ígéretes kőzetminták

A Perseverance az 1000. marsi napjára 23 gondosan becsomagolt kőzetmintát gyűjtött az ősi tómeder területéről. Az egyik minta, a "Lefroy Bay" finomszemcsés kovát tartalmaz, amely a Földön gyakran megőrzi az ősmaradványokat. Egy másik minta foszfátot tartalmaz, amely bolygónkon jellemzően biológiai folyamatokhoz kapcsolódik. Mindkét minta tartalmaz szenet, amely segíthet megérteni a kőzetek kialakulásakor uralkodó környezeti viszonyokat.

Az élet nyomainak kutatása

A Perseverance műszerei, mint például a PIXL röntgen-lítiumkémiai műszer, képesek mikroszkopikus, fosszíliákra emlékeztető struktúrák azonosítására és az ősi mikroorganizmusok által hátrahagyott kémiai változások kimutatására. Bár a Perseverance lenyűgöző eredményeket ért el, az élet egyértelmű jeleinek felfedezése egyelőre még várat magára.

(Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések