A Google AI-val forradalmasítja a keresést


A Google jelentős előrelépést tett a mesterséges intelligencia alkalmazásában, ami az online keresések új korszakát nyithatja meg. A vállalat bejelentette, hogy az elkövetkező hetekben az Egyesült Államokban elkezdi bevezetni az AI-generált válaszokat a keresési eredmények között. Ez a fejlesztés a Google keresőmotorjának egyik legnagyobb változását jelenti az elmúlt 25 évben.

Az új funkció, az "AI overviews" (AI áttekintések) a keresési eredmények tetején jelenik majd meg, még a hagyományos linkek előtt. Ezek a rövid összefoglalók a Google Gemini technológiájával készülnek, és tömören összegzik az interneten talált információkat, hivatkozásokkal az eredeti forrásokra. A Gemini technológia a Google saját fejlesztésű mesterséges intelligencia rendszere, amely képes nagy mennyiségű adatot feldolgozni és értelmezni, majd azokból releváns és érthető összefoglalókat generálni.

AI asszisztensek a mindennapokban

A Google szerint az AI asszisztensek jelentősen megkönnyíthetik a felhasználók életét, legyen szó akár egy vasárnap nyitva tartó jógastúdió kereséséről, utazás tervezéséről vagy speciális étrendhez igazodó ételek elkészítéséről. A vállalat az Astra projekt keretében dolgozik olyan digitális asszisztensek fejlesztésén, amelyek a kis és nagy feladatokban egyaránt segíthetnek majd. Az Astra projekt célja, hogy létrehozzon egy univerzális AI ügynököt, amely a mindennapi életben valóban hasznos lehet, például okostelefonon vagy akár speciális eszközökön, mint az okosszemüvegek, keresztül kommunikálva a felhasználókkal.

Verseny az AI fejlesztések terén

A Google mellett más tech óriások, mint az OpenAI, is komoly erőfeszítéseket tesznek a mesterséges intelligencia fejlesztése terén. Az OpenAI nemrég mutatta be a GPT-4o modellt, amely képes hang, szöveg és képek alapján is tartalmat generálni vagy utasításokat értelmezni. A GPT-4o rendkívül fejlett nyelvi képességekkel rendelkezik, képes vicceket mesélni, dalokat írni és akár algebrában is segíteni a diákoknak.

Az Apple is közel áll egy megállapodáshoz az OpenAI-jal, hogy a ChatGPT képességeit integrálja az iPhone-ba. Ez a lépés része lehet az Apple júniusi eseményén várható jelentős AI bejelentéseknek, ahol a Siri digitális asszisztens frissítésére is számítani lehet.

A jövő kihívásai

Bár a mesterséges intelligencia alkalmazása a keresőmotorokban és a digitális asszisztensekben hatalmas lehetőségeket rejt, számos kihívással is szembe kell nézni. Ilyen például a tartalomgyártók és a kis kiadók aggodalma, akik attól tartanak, hogy a felhasználók az AI összefoglalók miatt már nem fognak átkattintani a weboldalaik

(Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések