A mesterséges intelligencia feltámasztja a holtakat Kínában


Ahogy a kínaiak milliói keresik fel őseik sírjait a hagyományos sírsöprés ünnepén, hogy tiszteletüket tegyék az elhunytak előtt, egy új módja kezd kibontakozni az elhunyt szeretteinkre való emlékezésnek és "feltámasztásuknak". A mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével és elterjedésével egyre többen fordulnak AI szolgáltatásokhoz, hogy digitális avatárt hozzanak létre elhunyt hozzátartozóikról, megőrizve ezzel emléküket és lehetőséget teremtve a velük való interakcióra a virtuális térben.

Egyre nagyobb az érdeklődés az elhunytak digitális klónjait létrehozó szolgáltatások iránt

Kínai internetes felhasználók már akár 20 jüanért (kb. 2,20 font) is létrehozhatnak egy mozgó digitális avatárt szeretteikről egyes online hirdetett szolgáltatások szerint. Így idén a sírsöprés ünnepén az újító szellemű gyászolók a mesterséges intelligenciához fordulnak, hogy kapcsolatba léphessenek az elhunytakkal. A spektrum kifinomultabb végén található Bao Xiaobai tajvani énekes, aki mesterséges intelligenciát használt 2022-ben elhunyt 22 éves lánya "feltámasztásához". Annak ellenére, hogy csak egy hangfelvétellel rendelkezett, amin lánya három angol mondatot mond, Bao állítólag több mint egy évet kísérletezett AI technológiákkal, mielőtt sikerült létrehoznia egy videót, amelyen lánya boldog születésnapot énekel édesanyjának. A videót idén januárban tette közzé. Az elhunytak digitális klónjai iránti érdeklődés abban az időszakban jelentkezik, amikor Kína mesterséges intelligencia ipara egyre inkább az emberszerű avatárok felé fordul. Becslések szerint a "digitális emberek" piaci mérete 2022-ben 12 milliárd jüan volt, és 2025-re várhatóan a négyszeresére fog nőni. Ennek egyik oka, hogy Kína tech vállalatai egyre ügyesebbek a digitális emberek létrehozásában, hiszen az ország hatalmas livestreamer hadserege - akik tavaly becslések szerint 5 billió jüan forgalmat generáltak - is egyre inkább mesterséges intelligenciát használ digitális klónok létrehozására a nonstop terméknépszerűsítés érdekében.

Digitális klónok létrehozása elhunyt vezetőkről és hírességekről

A közelmúltban a SenseTime, Kína egyik vezető mesterséges intelligencia vállalata megmutatta tudását ezen a téren, amikor a cég éves közgyűlésén a nemrég elhunyt alapító, Tang Xiao'ou digitális klónja mondott beszédet az alkalmazottak előtt. Tang 2023. december 15-én, 55 éves korában hunyt el. A beszédét a SenseTime mérnökei által létrehozott digitális klón adta elő, amelyet Tang videó- és hangfelvételeivel betanított nagy nyelvi modell gépi tanulási programmal hoztak létre. De nem csak gyászolók használják a mesterséges intelligenciát szeretteik feltámasztására. A közösségi média felhasználók nemrég a 2016-ban elhunyt énekes, Qiao Renliang régi felvételeit használták fel új, őt szerepeltető tartalmak létrehozásához. Az egyik videóban Qiao AI-klónja azt mondja: "Valójában soha nem mentem igazán el." Az öngyilkosságot elkövető Qiao szülei azonban felháborodtak. Édesapja szerint a videó "sebeket tépett fel", és a család beleegyezése nélkül készült.

Jogi és etikai aggályok az elhunytak digitális klónjaival kapcsolatban

Egyes kínai jogászok szerint az ilyen tartalmakat be kellene tiltani, ha "lelki fájdalmat" okoznak az elhunytak hozzátartozóinak. Ahogy azonban a gyászolók összegyűlnek a sírsöprés ünnepére, Kína digitális bennszülöttei valószínűleg gyorsabban fognak kísérletezni a digitális túlvilággal, mint ahogy az élő politikai döntéshozók szabályozni tudnák azokat. Ahogy a mesterséges intelligencia egyre fejlettebbé és elérhetőbbé válik, várható, hogy mind több gyászoló fordul majd ilyen megoldásokhoz szeretteik emlékének megőrzése és egyfajta virtuális halhatatlanság elérése érdekében. Ez azonban számos jogi, etikai és érzelmi kérdést vet fel, amelyekkel a közeljövőben szembe kell néznünk. Meddig terjedhet az elhunytak digitális mása feletti rendelkezési jog? Milyen hatással lehet a gyászfeldolgozásra a virtuális kapcsolat elhunyt szeretteinkkel? Ezek a kérdések egyelőre nyitottak, de a technológia gyors fejlődésével hamarosan válaszokat kell találnunk rájuk. 
(Eredeti cikk: theguardian.com)

Népszerű bejegyzések