Áttörés: lakható bolygó mindössze 40 fényévnyire


Egy, a Földhöz nagyon hasonló bolygót fedeztek fel nemrég, amely a Naprendszertől mindössze 40 fényévnyire kering egy csillag körül. Az exobolygó, melyet Gliese-12b-nek neveztek el, sugara szinte teljesen megegyezik a Földével, ami hasonló kőzetes összetételre utal. Izgalmas módon a Gliese-12b a csillagától olyan távolságra található, amely lehetővé teheti az általunk ismert élet számára lakható körülmények kialakulását. A Gliese-12b felfedezése azért is különösen jelentős, mert a vörös törpe csillagok a leggyakoribb csillagtípusok galaxisunkban, így ez a bolygó modellként szolgálhat más, hasonló rendszerekben keringő, potenciálisan lakható égitestek tanulmányozásához.

A legígéretesebb jelölt a lakhatóság vizsgálatára

Shishir Dholakia, az ausztráliai University of Southern Queensland asztrofizikusa szerint a Gliese-12b nyújthatja majd a legegyértelműbb választ arra a kérdésre, hogy egy potenciálisan lakható bolygó valóban képes-e fenntartani a lakhatóságot biztosító körülményeket. A bolygó központi csillaga inaktív, rendkívül közel található hozzánk, és ezáltal jól jellemezhető. Egyelőre még nem tudjuk biztosan, hogy a Gliese-12b rendelkezik-e légkörrel. Ez a tényező jelentős különbséget jelenthet abban, hogy a bolygó barátságos-e az élettel, mint a Föld, vagy egy forró pokol, mint a Vénusz.

A légkör kulcsfontosságú szerepe

Larissa Palethorpe, az Edinburgh-i Egyetem és a University College London kutatója szerint a Gliese-12b légköre sokat elárulhat arról, milyen lakhatósági pályákat járnak be a bolygók fejlődésük során. Feltételezések szerint a Föld és a Vénusz első légkörét a vulkáni tevékenység és a Naprendszer maradványanyagainak becsapódásai alakították ki. Míg a Föld lakható maradt, addig a Vénusz elvesztette teljes vízkészletét, és egy sűrű, fojtogató légkör alakult ki rajta, amely üvegházhatást generál, 464 °C-os átlaghőmérsékletet eredményezve a felszínen.

A James Webb űrteleszkóp segíthet a válaszok megtalálásában

A kutatók remélik, hogy a James Webb űrteleszkópot is bevonhatják a Gliese-12b részletesebb vizsgálatába, hogy kiderítsék, van-e légköre, és ha igen, milyen összetételű. Jelenleg egy bolygó légköre jelenti a legnagyobb ismeretlen tényezőt, amely megalapozhatja vagy megcáfolhatja a lakhatóságra vonatkozó állításokat. A Gliese-12b Földtől való közelsége, sugara, a lakható zóna szélén elfoglalt helyzete és központi csillagának alacsony fler-aktivitása miatt talán a legjobb jelölt az élet kialakulásának és fejlődésének tanulmányozására. A bolygó vizsgálatával kapott eredmények más, vörös törpék körül keringő, potenciálisan lakható exobolygókra is kiterjeszthetők lesznek. 

  (Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések