Az új 6G technológia 500-szor gyorsabb az 5G-nél


A legújabb 6G vezeték nélküli technológia egy áttörést jelentő fejlesztés, amely 500-szor gyorsabb adatátviteli sebességet kínál, mint az átlagos 5G okostelefonok. Egy japán technológiai bemutató során a prototípus eszköz elérte a 100 Gbps sebességet, amely jelentősen felülmúlja az 5G hálózatok csúcsteljesítményét. Ez a sebesség lehetővé tenné például 8-9 közepes minőségű, kétórás Netflix film letöltését mindössze egy másodperc alatt.

A 6G technológia kulcsa a magasabb frekvenciasávok használata

A 6G hálózatok a 100 GHz és 300 GHz közötti frekvenciatartományokat használják, ami jelentősen megnöveli az átvihető adatok mennyiségét az előző generációs szabványokhoz képest. Ezek a magas frekvenciák azonban rövidebb hatótávolságot eredményeznek, így a 6G hálózatok kiépítéséhez új típusú adókat és vevőket kell majd fejleszteni.

A 6G technológia várható előnyei és alkalmazási területei

A 6G hálózatok nem csak a letöltési sebességet fogják forradalmasítani, hanem a sávszélességet, vagyis a hálózati kapacitást is jelentősen megnövelik. Ez azt jelenti, hogy több eszköz tud majd egyidejűleg csatlakozni a hálózathoz, megszüntetve a hálózati torlódást. A 6G technológia várhatóan számos területen hozhat áttörést, például a nagy felbontású filmek letöltésében, az autonóm járművek közötti kommunikációban, vagy akár a Wi-Fi hálózatok kiváltásában is.

A 6G technológia várható piaci bevezetése

Bár a 6G hálózatok kereskedelmi bevezetése még várat magára, a Nokia becslései szerint 2030 körül válhatnak elérhetővé a felhasználók számára. Addig is az 5G hálózatok biztosítják a vezeték nélküli kapcsolatot, amelyek a 6G-hez képest már szinte lassúnak tűnhetnek.

(Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések