Az Univerzumnál idősebb csillag rejtélye


Az Univerzum pontosan 13,8 milliárd éves, azonban a csillagászok szerint a Methuselah csillag 14,5 milliárd éves. Hogyan lehetséges ez? Az ellentmondás feloldásához meg kell vizsgálnunk mind a kozmológia, mind a csillagászat legújabb eredményeit. A modern kozmológia szerint az Univerzum korát nagy pontossággal, mindössze ~1% bizonytalansággal tudjuk meghatározni. Ehhez olyan megfigyeléseket használunk fel, mint a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás, a nagy léptékű szerkezet és a szupernóvák. Ezen adatok kombinációjából kapjuk a 13,8 milliárd éves kort. Ugyanakkor a csillagok működését is jól értjük. Egy csillag észlelt tulajdonságaiból, úgymint luminozitás, felszíni hőmérséklet, kémiai összetétel, meg tudjuk becsülni a korát. A Tejútrendszerben találhatóak nagyon ősi, 13 milliárd évesnél is idősebb csillagok.

A rejtélyes Methuselah csillag

A HD 140283 katalógusjelű, informálisan Methuselah-nak nevezett csillag azonban látszólag még ezeknél is öregebb. A megfigyelések alapján a becsült kora 14,46 milliárd év, ami 700 millió évvel haladja meg az Univerzum korát! Fontos azonban figyelembe venni, hogy ezen becslés bizonytalansága igen nagy, közel 1 milliárd év. Tehát közel 20% esélye van, hogy valójában fiatalabb az Univerzumnál, és nincs is ellentmondás. Emellett egy csillag kora jóval nehezebben meghatározható, mint az egész Univerzumé, hiszen nem ismerjük a pontos történetét, esetleges kölcsönhatásait más objektumokkal.

Konklúzió

Összességében kijelenthetjük, hogy jelenlegi tudásunk szerint az Univerzum 13,8 milliárd éves, és bár léteznek nagyon ősi csillagok, azok kora összeegyeztethető ezzel az értékkel a mérési bizonytalanságok figyelembe vételével. Egy-egy kivételes objektum, mint a Methuselah csillag önmagában nem jelent megoldhatatlan paradoxont, inkább rávilágít tudásunk korlátaira az egyedi csillagok korának meghatározásában. A tudomány lényege, hogy folyamatosan megkérdőjelezzük, teszteljük világképünket. Mind a kozmológia, mind a csillagászat terén hatalmas előrelépések történtek, de még számos rejtély vár megoldásra. A Methuselah csillag esete jól példázza, hogy egy-egy különleges égitest tanulmányozása új perspektívákat nyithat meg, előre viheti megértésünket az Univerzumról. 

  (Eredeti cikk: bigthink.com)

Népszerű bejegyzések