Bosszant a Google új mesterséges intelligencia keresője? Van megoldás!


A Google a héten tartott I/O konferenciáján bejelentette, hogy MI által generált válaszokat fog megjeleníteni a Google keresések tetején az Egyesült Államok területén. Az AI forradalomból azonban nem könnyű kimaradni, ugyanis a Google nem kínál egyszerű módot arra, hogy visszatérjünk a klasszikus keresőhöz. Az MI áttekintések ugyanúgy a Google keresés részét képezik, mint más funkciók (pl. tudáspanelek), és nem kapcsolhatók ki. Bár van már Chrome bővítmény, amely blokkolja az MI áttekintéseket, nem biztos, hogy ez hosszútávon is működni fog, ha a Google fellép ellene.

Hogyan állítsd be a klasszikus Google keresést alapértelmezettként

Szerencsére van egy biztosabb módszer, amivel visszatérhetünk a hagyományos keresési eredményekhez: 1. Nyisd meg a Chrome keresőmotorok oldalát (chrome://settings/searchEngines) vagy kattints a Beállítások > Keresőmotor > Keresőmotorok és webhelyek keresésének kezelése menüpontra. 2. Kattints a "Webhelykeresés" melletti Hozzáadás gombra. 3. A felugró ablakban add meg az alábbi adatokat: - Név: Google(Web) - Parancsikon: www.google.com - URL: {google:baseURL}/search?udm=14&q=%s Ezzel beállítottad a Web fület alapértelmezett keresési felületként, ahol továbbra is a klasszikus, MI-mentes Google találatokat kapod majd.

Az internet elárasztása MI tartalmakkal

Az internet egyre inkább MI által generált szeméttel telítődik, a Google pedig hagyja, hogy ebben fürödjenek a felhasználók. A 404 Media jelentése szerint a Google News felületén előnyben részesülnek az MI cikkek a valódi, emberi újságírással szemben. A Google azzal védekezett, hogy a 404 Media "új" oldal, és fizetőfal mögé helyezi tartalmait, ezért nem jelenik meg gyakran a Google News-ban. A cég azonban nem reagált érdemben a jelentés lényegi megállapításaira.

Jobb hozzáférhetőségi funkciók a Google-től

Pozitív fejlemény, hogy a Google új kisegítő lehetőségeket vezet be. Például az emojikonokra nézve gépelhetünk, a Google Maps és a Lookout alkalmazás pedig pontosabban írja le a környezetünkben lévő tárgyakat.

Harc a félrevezető információk ellen

Régóta kritizálják a Google-t, amiért hagyja, hogy megtévesztő tartalmak kerüljenek a keresési eredmények élére. A cég mostanra felismerte, hogy többet kell tennie a dezinformáció elleni harcban. Többek között egy tanulmány kimutatta, hogy a felhasználók tapasztalatai alapján is egyre rosszabb a Google keresés minősége, hiába állítja az ellenkezőjét a vállalat. A Google számos változtatást jelentett be a félrevezető weboldalak hátrébb sorolására és a hiteles információk kiemelésére. Az új Search Generative Experience béta funkcióban a cikkek összefoglalását és kategorizálását is az MI végzi. A Chrome "Help me write" funkciója tovább növelheti a robotok által írt szövegek arányát a weben. Aggasztó, hogy a Google MI rendszere képes a népirtások előnyeit sorolni vagy ételtippeket adni nem megfelelő hozzávalókból. 

(Eredeti cikk: www.gizmodo.com)

Népszerű bejegyzések