Egy csepp vérből megjósolható a sclerosis multiplex kockázata

Egy csepp vér hamarosan felfedhetné a sclerosis multiplex kialakulásának kockázatát. Ahogy a sclerosis multiplex (SM) kezelése folyamatosan javul, a tudósok olyan módszereket keresnek, amelyekkel a tünetek megjelenése előtt felismerhetik az állapotot. Egy új kutatás szerint az orvosok hamarosan akár évekkel korábban is figyelmeztethetnek a betegség kialakulására, mindössze egyetlen csepp vér segítségével.

Mi a sclerosis multiplex?

A sclerosis multiplex egy autoimmun betegség, amely az Egyesült Államokban közel egymillió embert érint. SM esetén a saját immunrendszer károsítja az idegek védőburkát, ami a mozgásképesség katasztrofális elvesztéséhez vezethet. A sclerosis multiplex a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség következtében az idegsejteket körülvevő szigetelő réteg, a mielin sérül, ami az idegi impulzusok továbbításának zavarához vezet.

A diagnosztizálás jelenlegi módszerei és az új felfedezés jelentősége

Jelenleg az SM diagnózisa csak kifinomult agyi képalkotó vizsgálatokkal lehetséges. Az új kutatás azonban elősegítheti egy egyszerű vérvizsgálat kifejlesztését, amely kiegészítheti a meglévő diagnosztikai eszközöket. A Kaliforniai Egyetem San Francisco-i kutatócsoportja több mint egy tucat olyan antitestet fedezett fel, amelyek több száz SM-beteg szérummintájában közösek voltak. Az antitestek olyan fehérjék, amelyeket az immunrendszer termel az idegen anyagok, például vírusok és baktériumok elleni védekezésként. Autoimmun betegségek esetén azonban az antitestek a saját sejteket támadják meg.

Az antitestek mintázata és a betegség előrejelzése

Bár a biomarkereket csak az SM-et később kialakító egyének szérumának körülbelül 10 százalékában találták meg, mindenki, akinél ez a specifikus antitestmintázat jelen volt a vérében, később kialakította az autoimmun betegséget. Ez rendkívül hasznos előrejelzővé teszi. A kutatók 250 SM-ben szenvedő és 250 SM-mentes amerikai katona több éven át vett vérmintáit hasonlították össze, majd egy külön UCSF-tanulmányban 126 személyen erősítették meg az eredményeket.

Kapcsolat a vírusokkal és a jövőbeli kutatási irányok

A közös autoantitestek azonosítása után a csapat hasonlóságot észlelt a gyakori vírusok, például az Epstein-Barr-vírus (EBV) által okozott mintázatokkal. Az EBV-t korábban összefüggésbe hozták az SM-mel és más immunrendszeri rendellenességekkel, így a vírus és az autoantitestek közötti kapcsolat további kutatási irányt jelent. Az Epstein-Barr-vírus egy rendkívül gyakori vírus, amely a mononukleózis nevű betegséget okozza. A kutatások szerint az SM-betegek több mint 90%-a fertőződött meg ezzel a vírussal.

Korai diagnózis és kezelés lehetősége

Az azonos autoantitestmintázattal rendelkező emberekben mind a tünetek megjelenése előtt, mind utána több neurofilament könnyűlánc (Nfl) - egy olyan fehérje, amely az idegsejtek lebomlására reagálva szabadul fel - volt a vérükben. Ez arra utal, hogy az SM tüneteinek megjelenése előtt már agykárosodás történik. A felfedezés reményt ad a betegség korábbi felismerésére és kezelésére.

Eredeti cikk: sciencealert.com


Népszerű bejegyzések