Egyetlen trükk a ChatGPT mesteri használatához


Sokan úgy gondolják, hogy a ChatGPT használatához bonyolult prompt keretrendszereket kell megtanulni, de valójában van egy egyszerűbb és hatékonyabb módszer. Ahelyett, hogy mélyére ásnánk ezeknek a keretrendszereknek, elegendő csupán egyetlen dologra koncentrálni: a megfelelő kontextus megadására a ChatGPT számára. A kontextus kulcsfontosságú az AI rendszerek számára, legyen szó a megoldandó feladat céljáról, a célközönségről vagy bármilyen más lényeges információról. Minden feladat különböző, és különböző kontextust igényel. Ahelyett, hogy prompt keretrendszerekkel bajlódnánk, érdemes inkább az ún. "kontextus ötletelésre" fókuszálni. Ennek lényege, hogy a ChatGPT-vel folytatott párbeszéd elején részletesen leírjuk, mit szeretnénk elérni, és megkérjük az AI-t, hogy tegyen fel nekünk kérdéseket a feladat szempontjából lényeges dolgokról.

Hogyan adjunk kontextust a ChatGPT-nek?

A kontextus megadása különösen összetett feladatoknál fontos, mivel az AI hajlamos elhamarkodott következtetéseket levonni. Ha rákényszerítjük, hogy lelassítson és alaposan átgondolja a feladatot, jobb eredményeket kaphatunk. Például ha szerelmes verset szeretnénk íratni a ChatGPT-vel, első körben valószínűleg egy nehezen értelmezhető, túlbonyolított verset kapunk eredményül. Ha viszont megadjuk a célszemély korát és egyéb releváns információkat, már egy jóval érthetőbb és odaillőbb verset generál majd a rendszer.

Összegzés

A prompt keretrendszerek jó kiindulópontot jelenthetnek azok számára, akik most ismerkednek a ChatGPT használatával, de a valóságban gyakran túl vannak hypeolva, és az esetek többségében nincs is rájuk szükség. Érdemes ehelyett a fent vázolt egyszerű megközelítést alkalmazni: a feladat elején adjunk meg minden lényeges kontextust a ChatGPT számára, és hagyjuk, hogy kérdéseket tegyen fel. Ez a módszer könnyen megjegyezhető, és szinte mindig a kívánt eredményre vezet. 
(Eredeti cikk: medium.com)

Népszerű bejegyzések