Felfegyverzett robotkutyák: a jövő háborúi már a küszöbön állnak


Az Amerikai Egyesült Államok tengerészgyalogsága állítólag egy potenciális új, mesterséges intelligencia által támogatott támadókutyát tesztel. A Black Mirror című sorozat egyik epizódjában, amely körülbelül hét évvel ezelőtt került adásba, robotkutyák vadásznak emberekre. Akkoriban ez egy valószínűtlen lehetőségnek tűnt, valami, ami miatt a távoli jövőben, vagy talán egyáltalán nem kell aggódni. De ahogy ez a cikk is elmagyarázza, a valóság sokkal közelebb lehet, mint gondolnánk. Az Egyesült Államok tengerészgyalogságának különleges műveleti parancsnoksága "négy lábú, ember nélküli szárazföldi járműveket (UGV-ket) tesztel, amelyeket mesterséges intelligenciával támogatott puskákkal szereltek fel". Ezek a robotok képesek automatikusan észlelni a célpontokat, de az ember "engedélyére" van szükségük a munka befejezéséhez. Bár azt mondják, hogy a robotok legújabb hullámának emberi jóváhagyásra lesz szüksége, mielőtt ölne, honnan lehetünk biztosak ebben? Hogyan fog egy mesterséges aggyal felszerelt robot empátiát érezni a célpont iránt? A négy lábú robotokon végzett tesztelést nem a hadsereg jelentette be. Ehelyett a cikk szerint az Onyx Industries nevű egyesült államokbeli cégtől tudunk róla, "amely a mesterséges intelligenciával támogatott fegyvert szállította".

A számítógépes agyak (halálos) hibákat követhetnek el

A hadsereg azonban nem nagyon hallgatott az "autonóm" harci robotok alkalmazására vonatkozó terveiről. A cikk szerint az ország védelmi miniszterhelyettese azt mondta, hogy a kormány együtt fog működni a technológiai vállalatokkal, hogy a Replicator kezdeményezés keretében "nagy mennyiségű, megfizethető rendszert állítsanak elő a hadsereg minden ága számára". Az optimisták azzal érvelnek, hogy a robotokat gondosan lehet programozni a szabályok betartására, és a harc hevében és zűrzavarában talán még jobban is engedelmeskednek, mint az emberek. A pesszimisták ezzel szemben rámutatnak, hogy nem minden helyzet látható előre, és a robotok valóban félreérthetik és támadhatnak, amikor nem kellene. Igazuk van. A forrás megjegyzi, hogy nem ez lenne az első eset, hogy egy autonóm fegyverrendszer "rosszul teljesített". Hány élet vész el, és írják le hibának?

A technológiai "fejlődés" több tömeges gyilkosságot jelenthet?

Egyrészt az Egyesült Államoknak lépést kell tartania más országokkal, amelyek ugyanazt a fejlett technológiát fejlesztik. Közben ezeket a halálgépeket már fejlesztik és tesztelik. Aggódom, hogy ezek a mesterséges intelligenciával támogatott fémkatonák észrevétlenül repülnek, hogy úgy mondjam. A BBC szerint most látjuk a hírzárlatot külföldön, Izrael nemrég megtámadta az Al Jazeera műsorszóró létesítményeit a megszállt területeken. Ki mondja, hogy ezeket a gépeket nem használják más országok ellen anélkül, hogy bárki tudna róla? Nincs semmi, ami megakadályozná a rendőrséget vagy a hadsereget abban, hogy ezeket a gépeket itthon használják a tüntetések feloszlatására (példaként), különösen mivel az őket irányító emberi hatóságokra kevés kockázatot jelentenének. Arról nem is beszélve, hogy ki tudja, hogy ezeket a gépeket nem lehet-e feltörni, és olyan tömeges lövöldözésekre használni, mint amilyeneket Amerikában látunk? Ha ez nem késztet minden embert világszerte arra, hogy vörös zászlót lengessen, akkor talán fehér zászlót lengetnek, amikor felfegyverzett robotkutyák serege veszi őket körül - és ki tudja, mi történik velük azután. Elfogadják-e a robotok a megadást? 

Eredeti cikk: medium.com

Népszerű bejegyzések