Félrevezető kutatások a mesterséges édesítőszerekről


Talán már hallottad, hogy a cukorhelyettesítők károsak lehetnek az egészségre, akár még a cukornál is rosszabbak. Azonban ez az állítás félrevezető lehet, ha nem megfelelő kutatásokon alapul. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég azt javasolta, hogy a nem cukor alapú édesítőszereket ne használják a testsúlykontroll vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentésére. Ez meglepő ajánlás, hiszen a mesterséges édesítőszerek, mint például az aszpartám, szukralóz vagy sztívia, pontosan azt a célt szolgálják, hogy kevesebb cukor fogyasztásával segítsék a fogyókúrát és az egészséges étrendet.

A megfigyeléses vizsgálatok korlátai

A WHO számos publikált kutatás áttekintése után fogalmazta meg ajánlását. A probléma az, hogy ezeknek a vizsgálatoknak a többsége megfigyeléses jellegű, ahol a kutatók nagy populációkban követik nyomon az étrendi szokásokat és egészségi állapotot. Az ilyen típusú vizsgálatokban a résztvevők gyakran pontatlanul számolnak be táplálkozási szokásaikról. Ennél is fontosabb, hogy a megfigyeléses vizsgálatok nem alkalmasak ok-okozati összefüggések megállapítására. *Elképzelhető például, hogy a cukorbetegségre hajlamos emberek eleve többet fogyasztanak mesterséges édesítőszerekből, mert próbálják kerülni a cukrot. Egy megfigyeléses vizsgálatban ezt nehéz elkülöníteni a tényleges okoktól.*

A randomizált kontrollált vizsgálatok megbízhatóbb eredményeket adnak

A randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT-k) más képet mutatnak a cukorhelyettesítőkről. Ezekben a szigorú kutatásokban a résztvevőket véletlenszerűen osztják be kezelési vagy kontrollcsoportba, így kiszűrhetők a zavaró tényezők. Az RCT-k szerint a mesterséges édesítők szerény mértékben segítik a fogyást és a vércukorszint kordában tartását, anélkül, hogy a megfigyeléses vizsgálatokban látott káros mellékhatásokat okoznák. *Az RCT-k hátránya, hogy általában rövidebb időtartamúak, néhány hónaposak. Így elképzelhető, hogy a negatív hatások csak hosszabb távú használat után jelentkeznének, amit ezek a vizsgálatok nem tudnak kimutatni.*

Ösztönözni kell a jobb minőségű kutatásokat

Megoldást jelenthetne, ha a tudósok felhagynának a felületes megfigyeléses vizsgálatokkal, amik csak összezavarják a közvéleményt. A mesterséges édesítőszerek esetében ezek a kutatások akár arra is ösztönözhetik az embereket, hogy több cukrot fogyasszanak, ami egyértelműen károsabb az egészségre. A változásnak felülről kellene indulnia, a kutatásfinanszírozás szintjén. Az olyan kormányzati szerveknek, mint az Egyesült Államokban a National Institutes of Health, amelyek milliárdokat osztanak szét kutatási pályázatokra, prioritást kellene adniuk a randomizált kontrollált vizsgálatoknak. *"Már így is elég forrást pazaroltunk el és elég zavart okoztunk. Most át kell helyeznünk a hangsúlyt" - nyilatkozta John Ioannidis, a Stanford Egyetem epidemiológia és népegészségügy professzora. "A pénzeket és erőforrásokat kevesebb, de jobban megtervezett randomizált vizsgálatra kellene fordítani."* Konklúzióként elmondható, hogy a mesterséges édesítőszerek egészségügyi hatásairól szóló hírek fenntartásokkal kezelendők, ha pusztán megfigyeléses vizsgálatokon alapulnak. A kérdés tisztázásához további, jól kivitelezett, randomizált kontrollált kutatásokra van szükség.

Eredeti cikk: bigthink.com

Népszerű bejegyzések