Földön kívüli világok: Itt az áttörés?

Az asztrobiológia egy izgalmas tudományág, amely az élet lehetőségeit kutatja a Földön kívül. Lisa Kaltenegger, a Cornell Egyetem Carl Sagan Intézetének igazgatója, új könyvében, az Alien Earths-ben bemutatja a modern bolygóvadászat legfrissebb eredményeit és eszközeit, amelyekkel lakható világokat kereshetünk galaxisunkban.

A Tejútrendszer körülbelül 200 milliárd csillagnak ad otthont, amelyek mindegyike potenciálisan új világokat rejt. Kaltenegger szerint minden ötödik csillagnál találhatunk olyan bolygót, amely hasonlíthat a Földhöz: nem túl forró, nem túl hideg, és mérete is megfelelő ahhoz, hogy szilárd felszíne legyen, így akár folyékony víz is jelen lehet rajta. Ez azt jelenti, hogy csak a mi galaxisunkban milliárdnyi lehetőség van földszerű bolygók létezésére.

A exobolygók hihetetlen változatossága

Az eddig felfedezett exobolygók között találunk meglepő, váratlan világokat is. Vannak olvadt lávával borított felszínűek, felfújt gázgömbök, amelyek szorosan csillaguk körül keringenek, és magányos vándorok az űrben. Kaltenegger szerint egyes exobolygók még a sci-fi írók fantáziáját is felülmúlják furcsaságukkal, de néhányuk kezd egyre jobban hasonlítani az otthonunkra.

A földi élet mint útmutató az idegen világok felfedezéséhez

Kaltenegger hangsúlyozza, hogy az élet jeleinek kereséséhez a Föld evolúciójának hosszú története, változatos élővilága és kreativitásunk adja a kulcsot. Bolygónk jelentősen átalakult fejlődése során, egy fiatal, ellenséges, lávával borított világból egy óceánokkal, felhőkkel és élettel teli, lélegzetelállítóan gyönyörű, törékeny, halványkék bolygóvá vált.

A Föld történelme krónikája ennek a mély átalakulásnak, és betekintést enged egyetlen kőzetbolygó és az általa támogatott élet sokféleségébe, ezzel útmutatót adva, hogy mit keressünk a világűr végtelenjében. Kaltenegger szerint a különböző tudományágak - mint a biológia, geológia, számítógépes szimulációk - szakértőinek együttműködése, ötleteik és kreativitásuk összehangolása elengedhetetlen ahhoz, hogy ne maradjanak észrevétlenek az élet jelei más világokon.

A James Webb Űrteleszkóp szerepe az idegen életek keresésében

A James Webb Űrteleszkóp az első olyan távcső, amely elegendő fényt tud összegyűjteni 6,5 méteres tükrével ahhoz, hogy más kőzetbolygók légkörének kémiai összetételét vizsgálhassa. Kaltenegger izgatottan várja a JWST megfigyeléseit, mint például a Trappist-1 rendszer hét Föld-méretű bolygójának elemzését, amelyek közül három a lakhatósági zónában található.

Kaltenegger arra biztat mindenkit, hogy nézzen fel a lenyűgöző égboltra, találja meg kedvenc csillagát, és engedje meg magának, hogy eltöprengjen azon a kérdésen, amely évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget: Egyedül vagyunk-e a világegyetemben? Az Alien Earths című könyv éppen a legmegfelelőbb pillanatban jelent meg, amikor a modern bolygóvadászat eszközeivel végre választ kaphatunk erre az ősi kérdésre.

(Eredeti cikk: bigthink.com)


Népszerű bejegyzések