GLP-1: A jövő univerzális gyógyszere?

A GLP-1 agonisták, amelyeket jellemzően fogyókúrás gyógyszerként alkalmaznak, a jövőben potenciálisan számos egyéb egészségügyi problémára is megoldást jelenthetnek, beleértve a függőséget, az Alzheimer-kórt és még sok mást. Bár a kutatások még korai szakaszban vannak, néhány tanulmány arra utal, hogy ezek a gyógyszerek segíthetnek a meddőséggel, az alvási apnoéval, a Parkinson-kórral és az Alzheimer-kórral küzdő betegeknél is.

A GLP-1 agonisták azáltal segítik elő a fogyást, hogy utánozzák azt a hormont, amelyet szervezetünk természetes módon termel az evés megkezdése után körülbelül 15 perccel. Ez csökkenti az étvágyat és kiváltja az inzulin felszabadulását, ami segít a vércukorszint csökkentésében és a cukor energiává alakításában. A GLP-1 receptorok az agy azon területein találhatók, amelyek mind az élelmiszerek, mind a drogok megerősítésével kapcsolatosak, és a túlevéshez hozzájáruló agyi mechanizmusok átfedésben vannak azokkal, amelyek elősegítik a drogkereső viselkedést.

Parkinson-kór

Egy közelmúltbeli 2. fázisú vizsgálatban francia kutatók 156, a Parkinson-kór korai stádiumában lévő embernek adtak GLP-1 agonistát (lixisenatidot) vagy placebót minden nap 1 éven át. Az egyéves időszak végére a placebocsoportban lévők motoros tünetei kissé rosszabbodtak a vizsgálat kezdetéhez képest, míg a kezelt csoport motoros tünetei lényegében változatlanok maradtak. Bár nem világos, hogy ez miért történik, összefüggésben állhat a Parkinson-kór és a cukorbetegség között ismert, de nem jól értett kapcsolattal.

Drog- és alkoholfüggőség

Néhány, a fogyás vagy a cukorbetegség kezelésére GLP-1 agonistákat szedő embernél váratlan, de gyakran üdvözölt mellékhatásról számoltak be: csökkent sóvárgás a drogok, az alkohol és a dohány iránt. Több állatvizsgálat kimutatta, hogy a GLP-1 agonisták csökkenthetik a drog- és alkoholkereső viselkedést, de nincsenek erős adatok humán vizsgálatokból. Jelenleg is folynak vizsgálatok: a National Institute on Drug Abuse egy alkoholfüggőségre összpontosító vizsgálatot támogat, míg Luba Yammine, a a houstoni UTHealth pszichiátriai docense két, nikotinfüggő embereken végzett vizsgálatot vezet.

Alvási apnoe

Az alvási apnoéban szenvedő emberek alvás közben többször is abbahagyják, majd újrakezdik a légzést, általában azért, mert valami elzárja a légutakat. Ez megakadályozhatja a pihentető alvást, ami nappali fáradtsághoz vezethet. Az elhízás az alvási apnoe egyik fő kockázati tényezője, ami arra utal, hogy a GLP-1 agonisták a fogyás elősegítésével kezelhetik ezt az állapotot. Az Eli Lilly nemrégiben jelentette egy vizsgálat előzetes eredményeit, amelyek szerint az elhízásban és alvási apnoéban szenvedő, egy éven át tirzepatidot (márkanéven Zepbound) szedő emberek testsúlyuk átlagosan 20%-át veszítették el, és éjszaka az apnoéval kapcsolatos események jóval nagyobb csökkenését tapasztalták, mint a placebót szedők.

Meddőség

Az Egyesült Államokban a reproduktív korú emberek körülbelül 10%-ának vannak problémái a teherbe eséssel. A többletsúly a meddőség kockázati tényezője, csakúgy, mint a policisztás ovárium szindróma (PCOS) diagnózisa, egy hormonális állapot, amely szintén vezethet súlygyarapodáshoz. Kis vizsgálatok ígéretes eredményei alapján az orvosok már évek óta off-label módon írnak fel GLP-1 agonistákat PCOS-ben szenvedő embereknek, és amellett, hogy segítenek a fogyásban, úgy tűnik, hogy a teherbe esést is megkönnyítik. Néhány, az elhízás vagy a cukorbetegség kezelésére GLP-1 agonistákat szedő embernél szintén jelentették a termékenység javulását.

Mentális betegségek

Az elhízás számos mentális egészségügyi probléma, többek között a depresszió, a szorongás és a bipoláris zavar kialakulásának fokozott kockázatával jár együtt. Ugyanakkor ezeknek a problémáknak a kezelésére szolgáló gyógyszerek gyakran súlygyarapodáshoz vezetnek, ami eltántoríthatja a betegeket attól, hogy szedjék őket. Az eddigi korai kutatások és a betegek beszámolói arra utalnak, hogy a GLP-1 agonisták pozitívan befolyásolhatják egyes mentális egészségügyi problémákat. Kimutatták, hogy a gyógyszerek csökkentik a depressziós tüneteket a cukorbetegségben szenvedő emberek vizsgálataiban, és a preklinikai kutatások arra utalnak, hogy képesek lehetnek csökkenteni a skizofréniához kapcsolódó metabolikus diszfunkciót és kognitív károsodásokat is.

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór egy progresszív neurodegeneratív betegség, amelyre elsősorban az emlékezet és a megismerés problémái jellemzők. A pontos ok nem ismert, de az Alzheimer-kór leggyakoribb genetikai kockázati tényezője egy olyan gén, amely az agyban a koleszterin szállításában vesz részt, és a cukorbetegség is kockázati tényezőnek tűnik. Szuggesztív, de nem meggyőző bizonyítékok - preklinikai vizsgálatok, kis klinikai vizsgálatok és anekdotikus beszámolók - azt találták, hogy a GLP-1 agonisták javíthatják a memóriát, csökkenthetik a demencia előfordulását és egyebeket, ami arra utal, hogy hatékony Alzheimer-kezelések lehetnek. Jelenleg több nagyszabású, 3. fázisú vizsgálat is folyamatban van annak feltárására, hogy a GLP-1 agonisták hatással vannak-e az Alzheimer-kórra, és az eredmények 2025-re várhatók.

Összességében még a GLP-1 agonisták lehetőségeinek megértésének korai szakaszában vagyunk, de a számtalan kutatócsoport közelebbről is megvizsgálja ezeket a gyógyszereket, így hamarosan válaszokat kapunk - és potenciálisan új módot a függőség, az Alzheimer-kór és sok más betegség kezelésére.

Eredeti cikk: bigthink.com


Népszerű bejegyzések