Hollywood következő sztárja: a generatív AI


A mesterséges intelligencia (AI) egyre nagyobb teret nyer a különböző szakmákban, a programozástól és dizájntól kezdve az ügyfélszolgálatig és az oktatásig. Az OpenAI ChatGPT és a szövegből videót generáló Sora rendszerének megjelenésével, valamint a nagy stúdiókkal való együttműködésről szóló pletykákkal felmerül a kérdés: vajon Hollywood lesz-e az AI innováció következő határterülete? Megkérdeztünk egy kísérleti filmkészítőt, egy MIT közgazdászt és egy AI startup vezetőjét, hogy szerintük milyen hatással lehetnek a generatív AI-k a filmkészítés világára. Az egyedi nézőpontjaikat - mint felhasználó, elemző és ezen eszközök létrehozója - mutatjuk be, hogy feltárjuk ennek a potenciálisan átalakító technológiának a mélységét és hatását.

A filmkészítő perspektívája

Paul Trillo többféle műfajban és formátumban alkotó művész, író és rendező szerint a film alapvetően együttműködésen alapuló médium, ahol a legjobb ötletek különböző elmék közös gondolkodásából születnek. Ugyanakkor az is tény, hogy a filmkészítés hihetetlenül nehéz, erőforrás-igényes folyamat, amely sok embert és ötletet megakadályoz az áttörésben. Trillo úgy véli, ha az AI segítségével olyan hangok és víziók kelhetnek életre, amelyek korábban soha nem láttak volna napvilágot, az jó dolog. Lehetőséget ad arra, hogy több mű készüljön, ne pedig kevesebb. Biztosan változni fog a produkciós folyamat és a feladatkörök, de a hagyományos szakértelemmel rendelkezők - a koncepcióművészettől a storyboardig és a vizuális effektekig - profitálhatnak a legtöbbet az új eszközök alkalmazásából. A vizuális effektusokkal foglalkozó szakembereknek mindig is alkalmazkodniuk kellett a technológia és az eszközök fejlődéséhez - most csak a korábbinál is rugalmasabbnak kell lenniük.

A közgazdász nézőpontja

Simon Johnson, az MIT Sloan Menedzsment Iskola vállalkozói tanszékének professzora szerint az AI olyan technológia, amely képes automatizálni a feladatokat (az embereket algoritmusokkal helyettesítve) vagy kiegészíteni a munkavállalók képességeit (olyan információkhoz vagy szakértői meglátásokhoz való hozzáférést biztosítva, amelyek korábban nem voltak elérhetőek). A legvalószínűbb kimenetel, hogy idővel kevesebb ember vesz részt a forgatókönyvek megírásában és fejlesztésében. Akik 10 év múlva is írnak és szerkesztenek, azok AI-t használnak majd a kreativitásuk kiterjesztésére, más ötletek megvizsgálására és a rendezői (vagy mások) elvárásaira való reagálásra. Amíg az írók irányítják és felhatalmazást kapnak erre, addig az AI várhatóan szélesíti a forgatókönyvekbe bekerülő ötletek skáláját. Az emberi kreativitás csodálatos dolog. De a vállalati logika nagyon erős, különösen, ha sok tőkével támogatható. A forgatókönyvírók jól tették, hogy kiharcolták, amit tavaly elértek. De az AI-vezérelt vállalati unalmat nehéz lesz megállítani.

Az AI startup vezető szemszöge

Alon Yaar, a Lightricks AI-vezérelt fotó- és videoszerkesztő eszközöket fejlesztő cég termékfejlesztési alelnöke szerint a generatív AI (GenAI) hatása a filmiparban átalakító és kiterjedt lesz. De ahelyett, hogy félnénk tőle, inkább egy új kreatív eszköznek kell tekintenünk a filmesek számára - hasonlóan a hangosfilm vagy a számítógépes grafika (CGI) bevezetéséhez. Az AI hatása messze túlmutat egyetlen alkalmazáson, és az iparág minden aspektusát érinti az elő- és utómunkálatoktól kezdve a teljes kreatív folyamatig. Az előkészítés során az AI forradalmasítja a történetek kitalálását, megírását és megtervezését. A gyártás során az AI ismét társ-alkotóvá válik, vizuális effekteket (VFX) hoz létre, realisztikus CGI-t generál, és akár olyan összetett jeleneteket is szimulál, amelyek túl költségesek (vagy veszélyesek) lennének a valóságban. A filmekben használt AI nemcsak felgyorsítja a kreatív folyamatot, hanem demokratizálja is azt. Az olyan eszközök, mint az LTX Studio, lehetővé teszik a különböző tapasztalatú és erőforrásokkal rendelkező alkotók számára, hogy megvalósítsák elképzeléseiket, kiegyenlítve a független filmesek és a nagy stúdiók közötti játékteret. Ahogy a technológia fejlődik, úgy változik a történetmesélés és -befogadás módja is. Az AI teljes potenciáljának kiaknázásának kulcsa a technológusok és az alkotók közötti együttműködésben rejlik, biztosítva, hogy a filmkészítés lelke továbbra is az emberi történetmesélés maradjon, amelyet a mesterséges intelligencia kiegészít, de nem homályosít el. 

  (Eredeti cikk: freethink.com)

Népszerű bejegyzések