Klónozott hírességek: az MI iparág új botránya


Az OpenAI tagadja, hogy Scarlett Johansson hangját az engedélye nélkül használta volna fel modelljei betanításához. A Washington Post átvizsgálta a dokumentumokat és felvételeket, és ők is egyetértenek ezzel. De még ha ez igaz is, sokan figyelmen kívül hagynak két fontos szempontot. Egyrészt a publicity jog alapján, amely államonként eltérő (és különösen védi a művészeket olyan államokban, mint Kalifornia), általában tilos valaki "képmását vagy hasonmását" engedély nélkül utánozni. Ez azt jelenti, hogy még ha nem is közvetlenül Johansson hangfelvételeit használta az OpenAI, a hasonmás létrehozása akkor is jogsértő lehet. Másrészt a kongresszusnak és a mesterséges intelligencia iparágnak ki kell alakítania az alapvető szabályokat és egy központi piacot a licencjogok és a művészek díjazására. Enélkül a szellemi tulajdonjogi viták nem csak folytatódni fognak, hanem rosszabbodni is fognak, mind súlyosságban, mind számban.

Joga van az OpenAI-nak Scarlett Johansson hangját utánozni?

Az OpenAI hónapokon át sikertelenül próbálta megnyerni Scarlett Johanssont. Majd május 13-án a cég bejelentette a Chat-GPT eszköz frissített hangalapú asszisztensét: egy "Sky" nevű női hangot. Sokan úgy gondolták, a hang furcsán hasonlít Johanssonéra. Johansson ügyvédei leveleket küldtek az OpenAI-nak, több információt kérve. Ügynöke még fel is hívta Sam Altmant, az OpenAI vezetőjét, közölve, hogy a hang az ügyfelére emlékeztet, és kérte az eltávolítását. Az OpenAI eltávolította a hangasszisztenst a Chat-GPT eszközből, és tagadta, hogy az Johansson másolata lenne. De ez nem oldja meg a tágabb jogi kérdést: joga van-e az OpenAI-nak utánozni Johansson hangját, még ha nem is az ő konkrét hangfelvételein tanítja a modelljeit? A Midler kontra Ford Motor Co. és a Tom Waits kontra Frito-lay, Inc. ügyek kimondták, hogy a kereskedelmi célú személyiség-utánzások sértik a felperesek jogát képmásuk vagy hasonmásuk kereskedelmi hasznosítására. Ez a személy megjelenését vagy hangját is magában foglalja. Tehát még ha az OpenAI külön hangszínészt is bérelt fel Sky betanítására, ha a hang Johansson hangjának megkülönböztető sajátosságait utánozza, Johanssonnak életképes követelése lehet az OpenAI ellen a nyilvánossághoz való joga alapján.

A mesterséges intelligencia klónozása csak az egyik terület, amely a kongresszus és a technológiai ipar figyelmét követeli

Sokan attól tartanak, ha túl korán és túl szigorúan szabályozzuk a mesterséges intelligenciát, az visszafogja az innovációt. De keserűen megtanultuk, főleg a közösségi média kapcsán, hogy a vállalatok nem tudják hatékonyan szabályozni magukat. Ha például az OpenAI úgy dönt, megtiltja a felhasználóknak a hangklónozás lehetőségét, jelentős a kockázata, hogy rosszindulatú szereplők telefonos csalásokra használják majd a technológiát. Ha világos törvények nem tiltják vagy szabályozzák a mesterséges intelligencia klónjait, mi akadályozza meg az OpenAI versenytársait abban, hogy pénzért kínálják ezt a szolgáltatást? Hasonló érvek hozhatók fel a szellemi tulajdonjogok kapcsán is. Bár sok meglévő törvény vonatkozhat a mesterséges intelligencia új eseteire, nem frissültek eléggé a mesterséges intelligencia által jelentett hatalmas léptékű és mértékű kockázatok kezeléséhez. Nem átfogó szabályozásra van szükség a mesterséges intelligencia kapcsán (egyelőre), hanem alapelveken nyugvó szabályokra, amelyek kijelölik az alapvonalat: nyilvánosságra hozatal, attribúció, licencelés, tájékozott beleegyezés stb. Az elveken alapuló szabályok rugalmasságot adnak az iparágnak az innovációra, miközben mérséklik annak kockázatát, hogy a Scarlett Johansson-eset mesterséges intelligencia klónok hadseregévé eszkalálódjon. Ezzel párhuzamosan a mesterséges intelligencia iparágának újítania kell abban, ahogyan az alkotókat díjazza, akikre támaszkodik a modellek betanításában. Létre kell hozni egy központi piacteret, ahol az alkotók, művészek és más szellemi tulajdonosok licencelhetik munkáikat és méltányos díjazásban részesülhetnek. A mesterséges intelligencia iparágának, Scarlett Johanssonnak és minden művésznek ki kell bontakoztatnia az egymás iránti potenciált. Nem egymás ellenségei. Szükségük van egymásra. Ez kreatív megoldásokat igényel mindenkitől, a mesterséges intelligencia iparágától a kongresszusig. 

  (Eredeti cikk: medium.com)

Népszerű bejegyzések