Lebegő vasút a Holdon


A NASA ambiciózus terve, hogy hosszú távú emberi jelenlétet hozzon létre a Holdon, innovatív infrastruktúrát igényel. A Hold poros, kráterekkel teli felszínén történő teherszállításhoz a NASA egy mágneses lebegtetésű vasútrendszert fontolgat. A NASA Innovatív Fejlett Koncepciók (NIAC) programja nemrégiben bejelentette azt a hat projektet, amelyeket a fejlesztés második szakaszába választottak ki, ami azt jelenti, hogy további finanszírozást és támogatást kapnak az űrügynökségtől. A futurisztikus koncepciók között szerepel a FLOAT (Flexible Levitation on a Track) nevű robotikus szállítási rendszer. A FLOAT rendszer lényege, hogy a mágnesesen lebegő robotok egy háromrétegű rugalmas sínpályán közlekednek. A grafitréteg lehetővé teszi, hogy a robotok passzívan lebegjenek a síneken a diamágneses lebegés elvén. A rugalmas áramköri réteg elektromágneses tolóerőt generál, amely irányítottan hajtja előre a robotokat a síneken. Az opcionális vékonyrétegű napelemréteg pedig energiát termel a bázis számára, amikor napfényben van. A robotok kocsikkal felszerelve akár 33 kilogrammos rakományokat is képesek lesznek szállítani 1,61 km/s sebességgel. A rendszert főként holdtalaj, építőanyag és felszerelések szállítására tervezik a holdbázison dolgozó asztronauták számára.

Könnyű telepíthetőség és autonóm működés

A FLOAT rendszert úgy tervezték, hogy rendkívül könnyű legyen telepíteni. A vasút autonóm módon működne, a síneket közvetlenül a felszínre lehetne kigörgetni, anélkül, hogy jelentős helyszíni építkezésre lenne szükség. Bár a FLOAT dizájnja új, a holdvasút ötlete már régóta létezik. A Northrop Grumman is dolgozik egy saját elképzelésen egy holdbéli vasútról, amely mind teherszállításra, mind emberek szállítására alkalmas lenne. A NIAC második fázisában a FLOAT mögött álló kutatók a robot/sín prototípusok tervezésére és tesztelésére, a potenciális környezeti hatások vizsgálatára és a vasútrendszer szimulációinak finomítására fognak összpontosítani.

Innovatív megoldások a Hold és a Mars meghódításához

A Holdon és a Marson létesítendő jövőbeli emberi települések megvalósításához elképesztő mérnöki ötletekre lesz szükség. A NIAC részeként jelenleg fejlesztés alatt álló egy másik koncepció egy potenciálisan úttörő jelentőségű meghajtórendszer, amely nukleáris hasadást használna a plazma irányított csomagjainak formájában történő tolóerő generálásához. A javasolt plazmarakéta akár két hónap alatt is eljuttathatná az asztronautákat a Marsra. A holdvasút nem csak a teherszállítás szempontjából lenne jelentős, hanem a jövőbeli holdkolóniák infrastruktúrájának alapját is képezhetné. Egy megbízható és hatékony szállítási rendszer elengedhetetlen a hosszú távú emberi jelenlét fenntartásához az égitest felszínén. A NASA folyamatosan keresi az innovatív megoldásokat, hogy megvalósítsa ambiciózus terveit a Naprendszer felfedezésében és az emberiség űrbeli terjeszkedésében. A FLOAT projekt egy izgalmas lépés ebbe az irányba, és ha megvalósul, forradalmasíthatja a holdi logisztikát. 

  (Eredeti cikk: gizmodo.com)

Népszerű bejegyzések