Megtalálták a Naprendszer hiányzó bolygóját?


A Naprendszerünk egy meglehetősen zsúfolt hely, ahol bolygók, holdak, üstökösök és aszteroidák milliói keringenek. Minden évben újabb és újabb objektumokat fedezünk fel, amelyek a Naprendszer részét képezik. Bár a nyolc fő bolygót már 1846-ra felfedezték, a csillagászok azóta is keresik az esetleges további bolygókat. Az elmúlt 100 évben olyan kisebb, távoli égitesteket találtunk, amelyeket törpebolygóknak nevezünk, mint például a Plútó. Egyes törpebolygók felfedezése arra enged következtetni, hogy valami más is rejtőzködhet a Naprendszer peremén.

A kilencedik bolygó lehetősége

A csillagászok sok száz órát töltenek a "Kilencedik bolygó" vagy "X bolygó" felkutatásával, és erre jó okuk van. A Naprendszer, ahogyan ismerjük, valójában nem igazán érthető meg enélkül a hipotetikus égitest nélkül. A Naprendszer kialakulásáról és fejlődéséről alkotott jelenlegi modelljeink alapján a Naprendszer peremén található objektumok pályája és eloszlása arra utal, hogy léteznie kell egy nagyobb, eddig ismeretlen bolygónak, amely gravitációs hatásával befolyásolja ezeknek az égitesteknek a mozgását.

Váratlan viselkedések a Naprendszer peremén

A Plútón túli törpebolygók pályáit vizsgálva azt találjuk, hogy azok kissé váratlanul viselkednek. Nagy, elliptikus pályákon mozognak, csoportokba rendeződnek, és a Naprendszer többi részéhez képest dőlt pályán keringenek. Amikor a csillagászok számítógépes modellekkel próbálják meghatározni, milyen gravitációs erők szükségesek ahhoz, hogy ezek az objektumok így mozogjanak, arra a következtetésre jutnak, hogy egy legalább tízszer akkora tömegű bolygóra lenne szükség, mint a Föld. Ezek a modellek és számítások arra utalnak, hogy a Naprendszer külső régiójában egy eddig ismeretlen, nagy tömegű bolygónak kell keringenie, amely elegendő gravitációs hatást fejt ki a törpebolygók pályájának befolyásolásához. Ez a feltételezett égitest a "Kilencedik bolygó" vagy "X bolygó" nevet kapta.

A bizonyítékok utáni hajsza

A világ minden táján dolgozó tudósok már évek óta kutatnak a Kilencedik bolygó látható bizonyítékai után. A számítógépes modellek alapján úgy gondoljuk, hogy a Kilencedik bolygó legalább 20-szor messzebb van a Naptól, mint a Neptunusz. Megpróbáljuk észlelni úgy, hogy a bolygó által visszavert napfényt keressük - hasonlóan ahhoz, ahogyan a Hold ragyog az éjszakai égen a visszavert napfénytől. Azonban mivel a Kilencedik bolygó olyan messze van a Naptól, a legjobb földi távcsövekkel is rendkívül halvány és nehezen észlelhető lehet. A Kilencedik bolygó keresése komoly kihívásokkal jár. Nem csak a bolygó távolsága és halványsága nehezíti a felfedezést, hanem az is, hogy az észlelésekhez speciális körülményekre van szükség. Olyan éjszakákat kell választani, amikor nincs holdfény, és a megfigyelési helyről a megfelelő égterület felé nézhetünk.

A jövő lehetőségei

Az elkövetkező évtizedben új távcsövek épülnek, és új égboltfelmérések kezdődnek, amelyek lehetőséget adhatnak arra, hogy bebizonyítsuk vagy cáfoljuk a Kilencedik bolygó létezését. A technológia fejlődésével egyre érzékenyebb műszerek állnak majd rendelkezésre, amelyek segíthetnek a halvány és távoli objektumok, így a feltételezett Kilencedik bolygó észlelésében. A jövőbeli kutatások célja, hogy egyértelmű bizonyítékot találjanak a bolygó létezésére, vagy kizárják annak lehetőségét. A Kilencedik bolygó felfedezése forradalmasítaná a Naprendszerről alkotott képünket, és új lendületet adna a csillagászati kutatásoknak. Ugyanakkor, ha a kiterjedt keresés ellenére sem sikerül megtalálni ezt az égitestet, az is fontos információkkal szolgálhat a Naprendszer szerkezetéről és fejlődéséről. 
  (Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések