Musk Kínába megy - robotaxi forradalom a láthatáron


A Tesla Robotaxi hosszú évek óta várt bemutatkozása végre valósággá válik, miután Elon Musk nemrég Kínába látogatott, hogy megvitassa az elektromos és önvezető járművekkel kapcsolatos kérdéseket. Musk javaslatot tett a Tesla fejlett vezetőtámogató rendszerének (FSD) tesztelésére Kínában, robotaxik használatával. Úgy tűnik, a kínai kormány nyitott az ötletre, és reméli, hogy jó példát mutathat más országok számára is.

Musk augusztus 8-ra tűzte ki a Tesla Robotaxi bemutatóját, ami egy szerencsés dátumnak számít a kínai kultúrában. Ez a lépés összhangban van a Tesla azon törekvésével, hogy erősebb mesterséges intelligencia és robotikai szoftvercéggé váljon. A vállalat a jelek szerint visszafogja az infrastrukturális kiadásokat, ami abból is látszik, hogy Musk feloszlatta a Tesla Supercharger töltőállomás-hálózatáért felelős csapatot.

Partnerség a Baiduval

A Tesla előrelépést ért el néhány területen a kínai látogatás során, míg másokon nem sikerült áttörést elérnie. A kínai kormány nem adott teljes jóváhagyást az FSD bevezetésére az országban, azonban a Model 3 és Model Y modellek engedélyt kaptak a korábban adatbiztonsági aggályok miatt korlátozott területekre való belépésre.

A Baidu, Kína legnagyobb internetes keresőmotorja térképészeti és navigációs támogatást nyújt a Teslának a "teljes önvezetés" (FSD) technológiájához. Mivel Kínában szigorúan szabályozzák a térképészeti szolgáltatásokat, ez az együttműködés kulcsfontosságú a Tesla működéséhez az országban. Egy bennfentes azonban tisztázta, hogy a közelmúltbeli együttműködés valószínűleg csak javította a Baidu térképeinek pontosságát a Tesla számára, és nem kapcsolódott közvetlenül az autonóm vezetéshez. Rámutatott, hogy a Tesla nem kizárólag a térképekre támaszkodik az autonóm vezetéshez, és nem kapott engedélyt a Baidutól a térképészeti licenc használatára.

Musk lágyabb megközelítése Kínában

Elon Musk, aki ismert merész és agresszív hozzáállásáról olyan politikusokkal szemben, mint Joe Biden amerikai elnök vagy a brazil hatóságok az X platform (korábban Twitter) kapcsán, most tiszteletteljesebb és enyhébb hangnemet ütött meg, amikor Li Csiang kínai miniszterelnökkel, Kína második legbefolyásosabb politikusával találkozott.

Amikor Elon Musk először nyitotta meg a Tesla gyárát Kínában, erős pozícióban tűnt. Támogatást kapott a legfelsőbb vezetőktől, és a Tesla javára változtattak a politikán. Olyan munkakörülményeket is bevezetett, amelyek mellett a munkások hosszú órákat dolgoztak kevesebb védelemmel, ami eltért az otthoni viszonyoktól.

Musk Kínával kapcsolatos növekvő, haszonelvű kapcsolatai némelyeket óvatosságra intenek. Musk Kínát kulcsfontosságú piacnak tekinti az elektromos járművek szempontjából, és a Tesla sanghaji Gigafactory létfontosságú a termelési folyamat kezeléséhez. Kína ma a Tesla második legnagyobb piaca. Azonban ennek a Kínától való függésnek megvannak a maga hátrányai, ha nagyszabású képet nézünk.

Következtetés

Elon Musk a Tesla robotaxijait tervezi bevezetni Kínában az állami média jelentései szerint. A váratlan kínai látogatás során Musk találkozott Li Csiang miniszterelnökkel, az ország második legmagasabb rangú politikusával. A kínai tisztviselők állítólag kezdeti jóváhagyást adtak az FSD-nek Kínában.

Musk idén korábban bejelentette, hogy a Tesla 2024. augusztus 8-án mutatja be robotaxi koncepcióját. Mivel Kína a Tesla második legnagyobb piaca, a jelentések szerint a Robotaxi tesztelése segíthet a Teslának visszaszerezni a piaci részesedését. A Tesla azonban az FSD funkciók teljes körű bevezetése előtt engedélyre van szüksége az adatok gyűjtéséhez és átviteléhez a vezetéstámogató funkciók betanításához.

Bár ezt a kérdést nem tárgyalták részletesen Musk legutóbbi kínai látogatása során, úgy tűnik, a Tesla egyelőre megkapja, amit akar a sárkánytól.

Eredeti cikk: vehiclesuggest.com

Népszerű bejegyzések