Musk új kiborgot keres: jelentkezz most!


Elon Musk Neuralink startupja már elfogadja a jelentkezéseket egy újabb pácienstől, hogy megkapja az agyi csip implantátumot, miközben az első kísérletében hibákról szóló jelentések jelennek meg. Mindössze öt hónappal azután, hogy Noland Arbaugh lett az első ember, akinek sebészetileg beültették a startup technológiáját, a Neuralink most egy második pácienst keres. A második páciens ugyanazt a hírnevet és életét megváltoztató technológiát kapja majd, mint Arbaugh, feltehetően Musk új technológiájának jelentett hibáival együtt. Az agyi implantátumok nem újdonságok, de a Neuralink az első olyan vállalat, amely kereskedelmi célokra fejleszt ilyen technológiát, azzal a céllal, hogy segítse a mozgássérült embereket a mindennapokban.

Arbaugh tapasztalatai a Neuralink technológiával

Arbaugh, aki 2016-ban nyaktól lefelé megbénult, azt mondja, a Link segített neki "újra kapcsolatba lépni a világgal" azáltal, hogy lehetővé tette számára, hogy az elméjével irányítson egy kurzort és videojátékokat játsszon. A tanulmány azonban említést tesz egy pillanatról a műtétet követően, amikor a Neuralink csipjének szálai visszahúzódtak Arbaugh agyából, ami a funkcionalitás csökkenését okozta. Ez a hiba rávilágít arra, hogy bár a Neuralink technológia ígéretes, még mindig vannak kihívások, amelyeket le kell küzdeni, mielőtt széles körben elérhetővé válna. Az agyi implantátumoknak megbízhatónak és stabilnak kell lenniük, hogy biztosítsák a páciensek biztonságát és jólétét.

A Neuralink gyorsan reagált a hibára

A Neuralink azonban gyorsan cselekedett a probléma megoldása érdekében. A Bloomberg szerint a probléma abból adódott, hogy az Arbaugh agyában lévő elektródával ellátott szálak jobban elmozdultak, mint amit a Neuralink az állatkísérletek során tapasztalt. A startup szoftvermérnökei finomították az Arbaugh neuronjaiból származó adatokat rögzítő algoritmusaikat. Most a páciens ismét rekordokat dönt az agy-számítógép interfész használatában és képességeiben, amelyet állítólag napi 10-12 órán át használ.

A második páciens várható figyelme

Bár Arbaugh nem az első ember, aki agyi implantátumot kapott, bizonyos hírnévre tett szert azáltal, hogy ő lett Elon Musk első emberi tesztalanya. Megélhetése érdekében Arbaugh pénteken közvélemény-kutatást indított arról, hogy az emberek érdekeltek lennének-e abban, hogy támogassák őt egy GoFundMe, streaming fiók vagy fizetős fiókok révén. A második páciens várhatóan hasonló figyelmet kap majd, ami sokak számára vonzó lehet. Ahogy a Neuralink technológia fejlődik és egyre több ember kapja meg az agyi implantátumot, fontos lesz figyelemmel kísérni a páciensek tapasztalatait és visszajelzéseit. Ez segíthet a technológia tökéletesítésében és annak biztosításában, hogy biztonságos és hatékony legyen a jövőbeli felhasználók számára. 
(Eredeti cikk: gizmodo.com)

Népszerű bejegyzések