Nílus-ág felfedezése: a piramisok titkának kulcsa?

Egy hosszú ideje elfeledett Nílus-ág felfedezése jelentősen közelebb vihet minket az ókori egyiptomi piramisok építésének rejtélyéhez. A legújabb kutatások szerint a 64 km hosszú folyóág egykor több mint 30 piramis mellett haladt el, köztük a híres gízai piramisok közelében. Ez a felfedezés magyarázatot adhat arra, hogyan szállították a hatalmas kőtömböket a piramisok építéséhez az ókori egyiptomiak.

A rejtélyes Nílus-ág

A nemzetközi kutatócsoport radar műholdképek segítségével térképezte fel a folyóágat, amelyet arabul Ahramatnak, azaz "piramisoknak" neveztek el. A radar egyedülálló lehetőséget nyújtott arra, hogy a homokréteg alatt rejtőző földrajzi képződményeket, például betemetett folyókat és ókori struktúrákat felfedezhessék. A helyszíni felmérések és üledékminták elemzése megerősítette a folyó jelenlétét.

A kutatók szerint a folyóág fokozatosan tűnt el a homok alatt, feltehetően egy nagyjából 4200 évvel ezelőtti jelentős szárazság idején kezdődött ez a folyamat.

A piramisok építésének kulcsa

A gízai piramisok nagyjából egy kilométerre álltak a folyóág partjától. Számos piramis rendelkezett egy "szertartási megemelt sétánnyal", amely a folyó mentén húzódott, mielőtt a Völgy Templomokba torkollott volna, amelyek kikötőként szolgáltak. Ez arra utal, hogy a folyó kulcsszerepet játszott a piramisok építéséhez szükséges hatalmas építőanyagok és munkások szállításában.

Az ókori egyiptomiak valószínűleg sokkal könnyebben tudták a nehéz anyagokat, amelyek többsége délről származott, a folyón leúsztatni, mint szárazföldön szállítani. A folyópartok lehettek azok a helyszínek, ahol a fáraók temetési meneteit fogadták, mielőtt testüket a piramison belüli végső nyughelyükre szállították volna.

A piramisok elhelyezkedésének magyarázata

A folyó változó útvonala és vízhozama azt is megmagyarázhatja, miért épültek a piramisok különböző helyekre az idők során. A IV. dinasztia királyainak más lehetőségeik voltak, mint a XII. dinasztia uralkodóinak a földrajzi adottságok változása miatt.

Ez a felfedezés rávilágít a földrajz, az éghajlat, a környezet és az emberi viselkedés közötti szoros kapcsolatra. Az ókori egyiptomiak alkalmazkodtak a változó körülményekhez, és a rendelkezésre álló erőforrásokat kihasználva építették fel lenyűgöző emlékműveiket, amelyek az emberiség történelmének kiemelkedő teljesítményei közé tartoznak.

(Eredeti cikk: sciencealert.com)


Népszerű bejegyzések