OpenAI: milliókat ér a hallgatás?


Ahogy egyre több korábbi OpenAI alkalmazott szólal fel, kiszivárgott dokumentumok azt mutatják, hogy a vállalat felsővezetői korlátozó titoktartási megállapodásokat írtak alá, amelyek célja a disszonáns hangok elhallgattatása volt. Az OpenAI az egyik legbefolyásosabb mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat, amelynek termékeit, mint például a ChatGPT-t és a DALL-E-t, milliók használják világszerte. A cég gyors növekedése és sikerei mögött azonban aggasztó gyakorlatok húzódnak meg. A kiszivárgott dokumentumok szerint az OpenAI vezetői, köztük Sam Altman vezérigazgató, Jason Kwon stratégiai vezető és Brad Lightcap operatív igazgató olyan megállapodásokat írtak alá, amelyek a kilépő alkalmazottak részvényeinek elvesztésével fenyegettek, ha negatívan nyilatkoznak a vállalatról. Ez a gyakorlat nem egyedülálló a tech iparágban, de különösen aggasztó egy olyan cégnél, amely a mesterséges intelligencia jövőjét alakítja.

Nyomásgyakorlás a titoktartási megállapodások aláírására

Az OpenAI alkalmazottaira nagy nyomást gyakoroltak, hogy írják alá a rendkívül korlátozó titoktartási megállapodásokat. Egyes esetekben mindössze egy hetet kaptak, hogy döntsenek: feladják akár milliós értékű részvényeiket, vagy elfogadják a "szájkosarat". Ezek a megállapodások nem csak a szólásszabadságot korlátozzák, hanem megnehezítik az esetleges visszaélések, etikátlan gyakorlatok leleplezését is. Egy felelősen működő vállalatnak nyitottnak kell lennie a kritikára és a párbeszédre.

Kilépő alkalmazottak egyre hangosabban kritizálják a vállalatot

Az utóbbi időben több kulcsfontosságú alkalmazott, köztük Jan Leike vezető kutató és Gretchen Krueger szakpolitikai kutató is felmondott az OpenAI-nál, és távozásukkor komoly kritikákat fogalmaztak meg a vállalat működésével kapcsolatban. Leike szerint a biztonsági folyamatok háttérbe szorultak a csillogó termékek mögött, míg Krueger a döntéshozatali folyamatok, az elszámoltathatóság és az átláthatóság hiányosságaira hívta fel a figyelmet. Ezek a kritikák arra utalnak, hogy az OpenAI-on belül régóta fennálló problémák vannak, amelyeket a vezetőség nem kezelt megfelelően.

Az OpenAI reakciója és a jövő kihívásai

Az OpenAI szóvivője bocsánatot kért a korlátozó nyelvezet használatáért, és ígéretet tett, hogy eltávolítják a titoktartási megállapodásokból a negatív nyilatkozatok tilalmát. Emellett felmentik a korábbi alkalmazottakat ezen kötelezettségek alól. Bár ez egy pozitív lépés, az OpenAI-nak még sok tennivalója van, hogy helyreállítsa a bizalmat és átlátható, etikus vállalatként működjön. A mesterséges intelligencia fejlesztése hatalmas felelősséggel jár, és elengedhetetlen, hogy az iparág szereplői nyitottak legyenek a párbeszédre és a kritikára. Az elkövetkező időszakban kulcsfontosságú lesz, hogy az OpenAI és más tech óriások komolyan vegyék alkalmazottaik és a nyilvánosság aggályait, és olyan vállalati kultúrát alakítsanak ki, amely értékeli az átláthatóságot és a felelősségvállalást. Csak így biztosítható, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése az emberiség javát szolgálja. 

  (Eredeti cikk: gizmodo.com)

Népszerű bejegyzések