Újra szárnyal a Blue Origin: űrturizmus robbanás után


A Blue Origin, Jeff Bezos űrvállalata készen áll arra, hogy ismét magánűrhajósokat küldjön a szuborbitális térbe, miután csaknem két évig szüneteltette a New Shepard rakétán zajló űrturisztikai programját. A New Shepard rakéta várhatóan vasárnap, 9:30-kor (ET) indul a texasi West Texas-i Launch Site One-ról. Az NS-25 küldetés hat fős legénységet szállít majd, köztük a 90 éves Ed Dwightot, akit 1961-ben választottak ki az első fekete űrhajósjelöltnek, de soha nem jutott el az űrbe. Ed Dwight kiválasztása annak idején történelmi jelentőségű volt, és fontos lépést jelentett az űrutazás sokszínűségének növelésében. A Blue Origin 2022 szeptemberében függesztette fel szuborbitális turisztikai programját, miután a New Shepard rakéta személyzet nélküli repülése a felszállás után körülbelül egy perccel lángokban végződött. A rakéta hajtóműve felrobbant a repülés közben, és a kapszula nagyjából 700 mérföld/óra (1130 km/óra) sebességgel és 29 000 láb (8840 méter) magasságban elhagyta a hajót. A robbanás idején a New Shepard 36 hasznos terhet szállított, amelynek több mint fele a NASA-hoz tartozott.

A Federal Aviation Administration (FAA) vizsgálata és a Blue Origin korrekciós intézkedései

A New Shepard robbanásszerű felszállása miatt a Federal Aviation Administration (FAA) leállította a rakétát, és vizsgálatot indított a meghiúsult repüléssel kapcsolatban. Egy évvel később az FAA átadta a Blue Originnek a 21 korrekciós intézkedés listáját, amelyeket a rakéta repülésre alkalmasnak minősítése előtt végre kell hajtani. A Blue Origin a hajtómű fúvókájának "termo-strukturális meghibásodását" jelölte meg a rakéta sikertelen indításának okaként. Az emelőrakéta hajtóművének fúvókája túlmelegedett a megnövekedett hőmérséklet miatt, ami "termikus károsodást és forró csíkokat" okozott.

A New Shepard rakéta visszatérése és a legénységgel történő repülések folytatása

A felszállás során történt meghibásodás először fordult elő a Blue Origin hordozórakétájánál. A rakéta 2023 decemberében, a személyzet nélküli NS-24 repüléssel tért vissza. 13. teherszállítási küldetésén 33 kutatási hasznos terhet szállított (emberek nélkül), amelyek több mint fele "a NASA támogatásával fejlesztett és repült" - írta a vállalat. A teherszállítási küldetés megnyitotta az utat a rakéta számára, hogy újra folytathassa a legénységgel történő repüléseket. Az NS-25 lesz a hetedik emberes repülése, amely utasait szuborbitális magasságokba szállítja. A New Shepard legutóbbi űrturisztikai küldetésére 2022 augusztusában került sor, és hat magánűrhajósból álló legénységet szállított, köztük az első egyiptomi embert, aki az űrbe repült. Ez a küldetés is fontos mérföldkő volt az űrturizmus globális elérhetőségének bővítésében.

Az űrturizmus jövője és a Blue Origin szerepe

A Blue Origin New Shepard rakétáján az első ülést 2021-ben, egy globális aukción 28 millió dollárért adták el. A vállalat űrturisztikai útjain a jegyár nem nyilvános, bár egyes jelentések szerint a New Shepard egy ülése körülbelül 1,25 millió dollárba kerül. Az űrturizmus az elmúlt években jelentős növekedésnek indult, és várhatóan a jövőben is folytatódni fog ez a tendencia. A Blue Origin a SpaceX és a Virgin Galactic mellett az űrturizmus úttörői közé tartozik, és kulcsszerepet játszik az űr elérhetőbbé tételében a magánszemélyek számára. Bár az űrturizmus jelenleg még mindig nagyon drága, és csak egy szűk réteg számára elérhető, a technológia fejlődésével és a verseny növekedésével várhatóan idővel csökkenni fognak az árak, és szélesebb körben elérhetővé válik majd ez az élmény. A Blue Origin újraindítja űrturisztikai programját, folytatva küldetését, hogy minél több embert juttasson el a világűrbe. A New Shepard rakéta visszatérése és a legénységgel történő repülések folytatása fontos lépés az űrturizmus fejlődésében, és izgalmas lehetőségeket tartogat a jövőre nézve. 

  (Eredeti cikk: gizmodo.com)

Népszerű bejegyzések