Vége a szabad pornónak?


Kalifornia, az az állam, amelyről a legkevésbé gondolnánk, hogy törvényt fogad el a pornóoldalak korhatár-ellenőrzéséről, most mégis közel áll ahhoz, hogy megtegye ezt a lépést. A kaliforniai állami törvényhozás alsóháza elfogadta a Szülői Felelősség és Gyermekvédelmi Törvényt, amely előírja, hogy az államban működő pornócégeknek ellenőrizniük kell, hogy a felhasználók betöltötték-e a 18. életévüket. A törvény más üzletágakra, például a tűzijátékokra, a testtetoválásra és még a flóbertpuskákra is vonatkozna. A törvényjavaslatot Rebecca Bauer-Kahan demokrata és Juan Alanis republikánus képviselő terjesztette elő, és végül a lehetséges 80 igen szavazatból 65-öt kapott, nem szavazat nélkül, 15 képviselő pedig nem szavazott. Mielőtt a javaslat törvénnyé válna, még át kell mennie az állami szenátuson, majd Gavin Newsom kormányzónak alá kell írnia.

Más államok is csatlakoznak a korhatár-ellenőrzési hullámhoz

Louisiana volt az első állam, amely 2022-ben korhatár-ellenőrzési törvényt fogadott el a felnőtt tartalmakat kínáló oldalak számára. Az elmúlt évben számos más állam is felkapaszkodott a vonatra, köztük Utah, Arkansas, Florida, Indiana, Mississippi, Montana, Észak-Karolina, Texas és Virginia.

A Pornhub álláspontja az új törvényekkel kapcsolatban

Az egyik legnagyobb pornóoldal, a Pornhub, kifogásolta az államok által elfogadott korhatár-ellenőrzési törvényeket. A vállalat ehelyett kivonult azokból az államokból, amelyek előírják az ellenőrzést. A Pornhub anyavállalata, az Aylo kijelentette, hogy támogatja a korhatár-ellenőrzést, de úgy véli, hogy az erre vonatkozó törvényeknek meg kell őrizniük a felhasználók biztonságát és magánéletét, és hatékonyan kell megvédeniük a gyermekeket a felnőtteknek szánt tartalmakhoz való hozzáféréstől. A vállalat szerint azok a felhasználók, akiknek igazolniuk kell az életkorukat, inkább olyan oldalakat keresnek fel, amelyek nem felelnek meg az állami törvényeknek. Louisiana-ban a Pornhub forgalma körülbelül 80 százalékkal csökkent, miután januárban az egyik olyan oldal volt, amely megfelelt az új törvénynek. Ezek az emberek nem hagytak fel a pornó keresésével, hanem az internet sötétebb sarkaiba vándoroltak, ahol nem kérik a felhasználóktól az életkor igazolását, nem tartják be a törvényt, nem veszik komolyan a felhasználók biztonságát, és gyakran még a tartalmat sem moderálják. A gyakorlatban a törvények csak veszélyesebbé tették az internetet a felnőttek és a gyermekek számára egyaránt.

A törvény várható hatásai és következményei

Bár a korhatár-ellenőrzési törvények célja a kiskorúak védelme a nem nekik való tartalmaktól, számos aggály merül fel a magánélet és a felhasználói adatok biztonsága terén. A kritikusok attól tartanak, hogy az ellenőrzési folyamat során érzékeny személyes adatok kerülhetnek illetéktelen kezekbe, ami visszaélésekhez vezethet. Emellett felmerül a kérdés, hogy a törvények valóban elérik-e a kívánt hatást, vagy csak a probléma áthelyezését eredményezik kevésbé szabályozott és biztonságos platformokra. Ahogy egyre több állam fontolgatja hasonló intézkedések bevezetését, fontos, hogy a döntéshozók gondosan mérlegeljék a lehetséges következményeket, és olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek egyensúlyt teremtenek a gyermekvédelem és a felnőttek jogai között. Az iparági szereplőkkel és szakértőkkel folytatott párbeszéd elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékony és mindenkire nézve méltányos szabályozás szülessen ezen a kényes területen. 

  (Eredeti cikk: gizmodo.com)

Népszerű bejegyzések