Belső óránk a rák ellen: áttörés a terápiában?


Kutatások szerint a szervezetünk belső, cirkadián ritmusa nemcsak az álmosságra és az anyagcserére van hatással, hanem a rákterápiák hatékonyságát is befolyásolhatja. A cirkadián ritmus a szervezet kb. 24 órás belső órája, mely a hormontermelést, testhőmérsékletet és más élettani funkciókat szabályoz. A ritmus zavara számos egészségügyi problémához vezethet, mint például alvászavarok, elhízás, cukorbetegség és szív-érrendszeri betegségek. A közelmúltban az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatói vastagbélrákos egérmodelleken vizsgálták, hogyan hat a cirkadián ritmus a daganatok védekezőképességére és az ellenőrzőpont-gátló (checkpoint inhibitor) terápiák hatékonyságára. Az ellenőrzőpont-gátlók olyan immunterápiás gyógyszerek, melyek megakadályozzák, hogy bizonyos fehérjék a rákos sejtekhez kötődjenek, így az immunrendszer T-sejtjei könnyebben felismerik és elpusztítják a ráksejteket. Bár az ellenőrzőpont-gátlók a kemoterápiánál kevésbé toxikusak, a gyakorlatban egyelőre nem minden betegnél hatásosak.

A ritmus és a rák kapcsolata

A kutatók három fontos összefüggést tártak fel: 1. A daganatok által termelt immunszuppresszív sejtek mennyisége a cirkadián ritmussal összhangban változik. 2. A ritmus felborulása tovább növeli ezen sejtek számát, elősegítve a rák terjedését. 3. Az ellenőrzőpont-gátló terápiák akkor a leghatékonyabbak, amikor az immunszuppresszív sejtek a csúcson vannak. Az eredmények arra utalnak, hogy mind az életmódbeli változások, mind a kezelések időzítése fontos lehet a rák elleni küzdelemben. "Ha pontosan értjük, hogyan segíti elő a cirkadián zavar a betegség progresszióját, az olyan viselkedésmódosításokhoz vezethet, amelyek csökkentik a rák kockázatát" - mondja Selma Masri, az UC Irvine biológiai kémikusa.

Modern életvitel és cirkadián zavar

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a modern életvitel, a műszakos munka és a mesterséges világítás megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat. A nem megfelelő alvás, étkezési ritmus és fényexpozíció mind hozzájárulhatnak a belső óra felborulásához. A kutatók szerint a ritmus optimalizálása összefügghet a biológiai öregedéssel és az Alzheimer-kórral is. "Ahogy jobban megértjük az immunitás cirkadián szabályozásának alapvető mechanizmusát, képesek leszünk kihasználni a szervezet természetes ritmusának erejét a rák leküzdéséhez, és személyre szabottabb, hatékonyabb kezelési stratégiákat dolgozhatunk ki" - véli Bridget Fortin, az UC Irvine biológiai kémia doktorandusza. A kutatás fontos lépés annak megértésében, hogyan használhatjuk fel a cirkadián ritmust a rákterápiák javítására. A téma minden bizonnyal a jövőbeli rákkutatások egyik kiemelt területe lesz. 
  (Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések