Csillagközi tél: a Tejútrendszer hatása a Földre


A Föld éghajlatát nem csak a Nap körüli keringés befolyásolja, hanem a Naprendszer Tejútrendszeren belüli pozíciója is hatással lehet rá. Egy új tanulmány szerint egy körülbelül kétmillió évvel ezelőtti jégkorszakot egy úgynevezett "intersztelláris tél" válthatott ki. A Naprendszer a Tejútrendszer spirálkarjaiban kering a központi fekete lyuk körül, és ez a keringés hatással lehet a Föld éghajlatára. A Nap mágneses tere, a heliopauza, védi a bolygókat a káros kozmikus sugárzástól. Azonban ha a Naprendszer sűrű csillagközi felhőkön halad át, ez a védőburok jelentősen összezsugorodhat. A kutatók szerint a Naprendszer körülbelül 2-3 millió évvel ezelőtt áthaladhatott a Local Ribbon of Cold Clouds (LRCC) nevű alakzaton, azon belül is a Local Lynx of Cold Cloud felhőn. A szimulációk azt mutatják, hogy ez a felhő akár több százezer évre is legyengíthette a heliopauzát, kitéve ezzel a Földet a felhő részecskéinek.

Bizonyítékok az intersztelláris tél elméletére

Geológiai leletek, mint például a vas-60 és plutónium-244 izotópok megnövekedett szintje tengeri üledékekben, antarktiszi hóban, jégmagokban és a Holdon, alátámasztják az elméletet. Ezek a leletek egybeesnek a kvaterner eljegesedés kezdetével, egy hosszú távú jégkorszakkal, amely körülbelül 2,5 millió évvel ezelőtt kezdődött. Bár a kozmikus felhők hatása a földi éghajlatra izgalmas felfedezés, valószínűleg csak egy volt a sok tényező közül. Vulkánkitörések, lemeztektonika, naptevékenységi ciklusok és a Föld pályájának változásai mind befolyásolhatják az éghajlatot.

További kutatások szükségesek

Bár nehéz teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy egy kozmikus felhő jégkorszakot okozott, a bizonyítékok mindenképpen elgondolkodtatóak. A kutatók tervezik még régebbre visszakövetni a Nap útját, hogy jobban megértsék a Naprendszer és a Tejútrendszer kölcsönhatásait, és azok lehetséges hatásait a földi életre és éghajlatra. Az ilyen típusú kutatások betekintést nyújthatnak abba, hogy kozmikus környezetünk milyen váratlan módokon befolyásolhatja a Föld fejlődését és az életet rajta. Ahogy egyre többet tudunk meg ezekről a folyamatokról, jobban megérthetjük bolygónk múltját és jövőjét egyaránt. (Eredeti cikk: newatlas.com)

Népszerű bejegyzések