Így építsd fel álomcsapatodat az MI projektedhez


A mesterséges intelligencia (MI) projektek sikere nagyban függ attól, hogy milyen csapatot állítunk össze a megvalósításhoz. Ahogy minden új innováció esetében, az MI bevezetése is változásokat hoz, ami kihívást jelenthet a szervezetek és az egyének számára egyaránt. Különösen igaz ez az MI gyorsan fejlődő világában. Egyesek lelkesen fogadják, mások nem értik, megint mások elutasítják az újdonságokat. Ezért az MI projektek egyszerre hoznak felszínre hősöket és negatív szereplőket a munkaerőben. A siker érdekében fontos azonosítani és maximalizálni a pozitív hozzáállású csapattagok számát. Bármilyen új technológia bevezetésekor kulcsfontosságú a változásmenedzsment folyamata, amely az egyéneket, csapatokat és a szervezetet átvezeti a jelenlegi állapotból a kívánt állapotba. Ez gyakran a legtöbb időt igénylő és potenciálisan frusztráló része a projekteknek, ha nem megfelelően kezelik. Az MI esetében ez hatványozottan igaz, mivel ha nincsenek meg a megfelelő emberek a megfelelő hozzáállással a megfelelő szerepekben, akkor a projekt el sem tud indulni. Az MI projektekkel elkerülhetetlenül kihívások járnak. Nem magának a technológiának köszönhetően, hanem mert új a szervezet számára, és az új dolgok megértése és bevezetése időt igényel. Nem lesz tökéletes, néha kaotikus lehet, ezért olyan csapatra van szükség, amely képes talpra állni és megoldani a felmerülő problémákat.

Az ideális MI csapattagok jellemzői

Akár új csapatot állítunk össze, akár meglévő csapattal dolgozunk, körültekintően kell eljárni. Üzleti vezetőként vagy szakemberként, aki az MI világába készül belépni és tartósan jó eredményeket előállító csapatot szeretne építeni, többre van szükség, mint egyszerűen kiemelkedő tehetségek toborzására. Olyan egyéneket kell azonosítani, akik megtestesítik az alábbiakat: - Eltökéltség: Rendíthetetlen elszántság, ami képessé teszi az egyént, hogy az akadályok ellenére is kitartson. - Ambíció: Fáradhatatlan hajtóerő az eredmények elérése és a fejlődés érdekében. - Reziliencia: Képesség a nehézségekből való gyors felépülésre és a változásokhoz való alkalmazkodásra. Habár az emberek sokféle módon különböznek egymástól, a munkához való hozzáállásuk és a kihívásokhoz való viszonyulásuk kulcsfontosságú a sikeres MI bevezetésekben. Ha megvan a lehetőség saját csapat összeállítására, akkor a fenti három erényt minden más szempont elé kell helyezni a tehetségek kiválasztásánál.

Az MI archetípusok megértése és kezelése

Ha nem áll módunkban teljesen új csapatot építeni, és meglévő, keresztfunkcionális csapatokból kell dolgoznunk, akkor az eltérő személyiségeket és szerepköröket kell tudnunk jól menedzselni az MI projektben. Ehhez ismernünk kell a bevezetésekben részt vevő "10 MI archetípust": 1. A Szkeptikus 2. A Lelkes 3. A Cselekvő 4. A Megkülönböztető 5. A Vak 6. A Zsémbes 7. A Szent 8. Az Optimista 9. Az Adattudós 10. A Mindentudó Cikkünkben három archetípust mutatunk be részletesebben - A Szkeptikust, A Megkülönböztetőt és A Lelkest - hogy elindítsuk a gondolkodást. Mind a tíz részletes leírása és a velük való hatékony együttműködés az "Your AI Survival Guide" című könyvben olvasható. A Szkeptikus: Ők a legkönnyebben felismerhetők. Gyakran elsőként mutatnak rá a problémákra, hangot adnak annak, hogy mi nem fog működni és általában negatív hozzáállásuk van. Bár sokak szerint visszahúzó erőt jelentenek, jól használva a csapat hasznos tagjai lehetnek, ha megfelelően vonjuk be őket. A víziónkba, küldetésünkbe, felhasználási eseteink meghatározásába nem érdemes bevonni őket. Viszont amikor a terveinket és megoldásainkat vizsgáljuk felül, számíthatunk rájuk a feltételezéseink kijavításában és vakfoltjaink feltárásában - ez pedig fontos az MI projekteknél. A Megkülönböztető: Első ránézésre könnyen összetéveszthetők a szkeptikusokkal, de jobban megismerve őket látható, hogy valódi motivációjuk az ötletek alapos átgondolása a megvalósítás előtt. Ezt rengeteg kérdés feltevésével érik el, ami néha idegesítő lehet. Projektvezetőként azonban értékes erőforrásnak tekinthetjük őket, mert olyan kérdéseket tesznek fel, amik másoknak nem jutnak eszébe. Meg akarják érteni a gondolataink és ötleteink mögött meghúzódó okokat és célokat, hogy biztosak legyenek benne, amit bevezetünk, az összhangban van az eredeti célkitűzéssel. Nagy hasznunkra lesznek a stratégia és használati esetek meghatározásakor. A Lelkes: Ők a projekt húzóemberei, akik pozitív energiát árasztanak és a megoldásokra koncentrálnak, nem a problémákra. Ragályos a lelkesedésük és hatékonyan tudnak kritikus tömeget felsorakoztatni egy ötlet vagy vízió mögé. Kulcsfontosságú a bevonásuk a vízió, küldetés, stratégia és felhasználási esetek megvitatásába, miközben fenntartják a lendületet a tervezési és megvalósítási fázisokban is, ahol gyakran jelentkezik a fáradtság. Fontos, hogy védjük a lelkesedésüket és energiájukat. Ne vonjuk be őket a részletes megoldási tárgyalásokba vagy napi/heti státuszjelentésekbe, az ő szerepük a csapat feltöltése energiával, nem pedig a részletekben való elmerülés. Látható, hogy a megfelelő emberek, a megfelelő szerepben, a projekt megfelelő fázisában történő alkalmazása kulcsfontosságú. A csapatépítés módja és a tehetségek kiaknázása a legfontosabb meghatározó tényezője a sikernek. A technológiai akadályokat könnyebb leküzdeni, mint az emberekkel kapcsolatos problémákat, amiket az innovációk hoznak a szervezetekbe. 

  (Eredeti cikk: bigthink.com)

Népszerű bejegyzések