Inzulincseppek: vége az injekcióknak?


A cukorbetegségben szenvedők, akik belefáradtak a napi injekciókba, újra reménykedhetnek egy kevésbé invazív alternatívában. A British Columbia Egyetem (UBC) tudósai kifejlesztettek egy új módszert az inzulin bejuttatására, amelynél a felhasználóknak mindössze néhány cseppet kell a nyelvük alá helyezniük. A cukorbetegség egyik jellemzője, hogy a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni a vércukorszint szabályozásához. Az 1-es típusú és a 2-es típusú cukorbetegek többségének naponta többször is inzulinra van szüksége, amelyet általában szubkután injekció formájában adnak be. Ez nemcsak kellemetlen, de a betegek számára nehéz is betartani, és potenciális biológiai veszélyt jelentő hulladékot termel. Az inzulin nélkülözhetetlen hormon a cukorbetegek számára, amely szabályozza a vércukorszintet és lehetővé teszi a sejtek számára a glükóz energiaforrásként való felhasználását. Az inzulin megfelelő bevitele elengedhetetlen a súlyos komplikációk, például a szív- és érrendszeri betegségek, a vesekárosodás és a látáskárosodás megelőzése érdekében.

Kevésbé invazív módszerek fejlesztés alatt állnak

Kevésbé invazív módszerek vannak fejlesztés alatt, változó sikerrel. A kísérleti technikák közé tartoznak a szabályozható implantátumok vagy az ultrahangos tapaszok, amelyek közvetlenül a bőrön keresztül juttatják be a gyógyszereket, de a fő kutatási irány a szájon át történő inzulinbevitel. Elvégre egy tabletta bevétele egyszerű, fájdalommentes, és sokan már most is napi rendszerességgel csinálják. A szájon át történő inzulinbevitel régóta vágyott cél a cukorbetegség kezelésében, mivel kényelmesebb és kevésbé invazív, mint az injekciók. Azonban számos kihívást kell leküzdeni, például az inzulin gyomorsavval szembeni érzékenységét és a bélből való felszívódás javítását.

Az inzulin túléléséhez védő bevonatokra van szükség

Azonban itt is akadnak problémák. Az inzulin egy törékeny molekula, amely nem éli túl az utat a gyomorból a belekig, ahol felszívódhat a véráramba. A különböző anyagokba való beágyazás segíthet, vagy akár olyan kapszulák készítése is, amelyek fizikailag befecskendezik a bélfalba, de ez az út azt jelenti, hogy az inzulint először a máj metabolizálja, ami megváltoztathatja a szerkezetét. Számos innovatív megközelítést vizsgáltak az inzulin szájon át történő bejuttatásának javítására, beleértve a nanorészecskéket, a mukoadhezív polimereket és a permeációfokozókat. Ezek a stratégiák ígéretesek, de további optimalizálásra van szükség a biztonságosság és a hatékonyság szempontjából, mielőtt széles körben alkalmazhatóvá válnának.

A nyelv alatti cseppek gyorsan felszívódnak

Az új tanulmányhoz az UBC csapata kifejlesztett egy új rendszert, amelyet még mindig szájon át adható inzulinnak nevezhetünk. Azonban lenyelés helyett cseppek formájában a nyelv alá helyezik. Ezt a módszert, amelyet szublingvális alkalmazásnak neveznek, olyan gyógyszereknél alkalmazzák, amelyek nem élik túl a gyomrot. Azért hatékony, mert a nyelv alatti szövet sok hajszáleret tartalmaz, ami lehetővé teszi a gyógyszer gyors diffúzióját a véráramba. A szublingvális gyógyszerbevitel számos előnnyel jár, beleértve a gyors felszívódást, az elsődleges májon való áthaladás elkerülését és a jobb biohasznosulást. Ezt a módszert sikeresen alkalmazzák különböző gyógyszerek, például a nitroglicerin, a buprenorfin és a vitamin B12 esetében.

Sejtpenetráló peptidek segítik az inzulin felszívódását

Normális esetben ez a módszer nem működne jól az inzulin esetében, mivel az egy nagy molekula, amely nem tud könnyen átjutni a sejteken. Ezért a csapat egy sejtpenetráló peptiddel (CPP) párosította, amelyet halmelléktermékekből állítottak elő, és amely porózusabbá teszi a sejteket. "Gondoljon úgy rá, mint egy útmutatóra, amely segít az inzulinnak navigálni egy labirintuson keresztül, hogy gyorsan elérje a vérkeringést" - mondta Dr. Jiamin Wu, a tanulmány egyik kutatója. "Ez az útmutató megtalálja a legjobb útvonalakat, megkönnyítve az inzulin eljutását oda, ahova kell." A sejtpenetráló peptidek rövid aminosav-szekvenciák, amelyek elősegítik különböző molekulák, például fehérjék, nukleinsavak és gyógyszerek bejutását a sejtekbe. Ezek a peptidek kölcsönhatásba lépnek a sejtmembránnal, és reverzibilis módon megzavarják annak integritását, lehetővé téve a molekulák számára, hogy bejussanak a citoplazmába.

Egereken tesztelve az inzulincseppek ugyanolyan hatékonyak voltak, mint az injekciók

A csapat egereken tesztelte a technikát. A CPP-vel párosítva az inzulin sikeresen elérte a vérkeringést, és nagyjából ugyanolyan jól szabályozta a vércukorszintet, mint az injekció útján bejuttatott inzulin. Az útmutató peptid nélkül az inzulin hajlamos volt a száj bélésében ragadni. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy kereskedelmi partnereknek licenceljék a technológiát. Bár ezek az eredmények ígéretesek, további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy a nyelv alatti inzulincseppek biztonságosak és hatékonyak-e emberekben. Klinikai vizsgálatokra lesz szükség a dózis, a gyakoriság és a hosszú távú hatások optimalizálásához. Mindazonáltal ez a megközelítés potenciális áttörést jelenthet a cukorbetegség kezelésében, javítva a betegek életminőségét és csökkentve a szövődmények kockázatát. (Eredeti cikk: newatlas.com)

Népszerű bejegyzések