Miért futamodnak meg a hurrikánok az Egyenlítőtől?


A hurrikánok izgalmas és veszélyes természeti jelenségek, amelyek sok érdekességet rejtenek magukban. Ebben a cikkben feltárjuk a hurrikánok négy kevésbé ismert, de rendkívül érdekes aspektusát, különös tekintettel arra a tényre, hogy miért nem lépik át soha az Egyenlítőt.

A hurrikánok globális jelenség - különböző nevekkel

Bár a "hurrikán" kifejezés széles körben ismert, valójában ugyanannak a jelenségnek a helyi elnevezése. A trópusi viharok globális jelenségek, amelyeket a világon különböző nevekkel illetnek:

  • Az Atlanti-óceán északi részén és a Csendes-óceán keleti felén: hurrikánok
  • A Csendes-óceán nyugati részén: tájfunok
  • Az Indiai-óceánon: ciklonok

Érdekes tény: Előfordul, hogy egy vihar "átlép" egyik régióból a másikba, így két különböző nevet is kap. Például 2006-ban az Ioke nevű vihar a Közép-Észak-Csendes-óceánon hurrikánként indult, majd a Északnyugat-Csendes-óceánra érve tájfunná alakult át.

A hurrikánok elnevezése - több mint csak egy név

A hurrikánok elnevezése nem véletlenszerű folyamat. Az elnevezési rendszer szigorú szabályokat követ:

  • A nevek ábécésorrendben váltakoznak férfi és női nevek között
  • A listák hatévente ismétlődnek
  • Különösen pusztító viharok neveit "nyugdíjazzák"
  • Politikailag vagy kulturálisan érzékeny neveket kerülik

Például soha többé nem lesz Floyd, Katrina vagy Sandy nevű atlanti hurrikán, és nem használják többé az Adolph, Israel vagy Isis neveket sem a Csendes-óceáni hurrikánok esetében.

A hurrikánmentes zónák rejtélye

Bár a hurrikánok globális jelenségek, vannak olyan területek, ahol szinte soha nem fordulnak elő:

  • A Délkelet-Csendes-óceán
  • A Dél-Atlanti-óceán (egy kivétellel)

Ennek oka a Peru-áramlat és a Benguela-áramlat, amelyek hűvös vizet szállítanak a magasabb szélességi körökről az Egyenlítő felé, megakadályozva a hurrikánok kialakulásához szükséges magas vízhőmérséklet kialakulását.

Az Egyenlítő: A hurrikánok láthatatlan határa

A legérdekesebb tény azonban az, hogy a hurrikánok soha nem lépik át az Egyenlítőt. Ennek oka a Coriolis-erő, amely a Föld forgásának hatása a nagy légköri és víztömegek mozgására:

  • Az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes irányba forognak
  • A déli féltekén az óramutató járásával megegyező irányba forognak
  • Az Egyenlítőn a Coriolis-erő nulla, és a közelében is gyenge

Ez magyarázza, hogy miért nem alakulnak ki ciklonok az Egyenlítőtől északra és délre 400 mérföldes sávban. Ha egy hurrikán megpróbálná átlépni az Egyenlítőt, fizikailag lehetetlen lenne megváltoztatnia forgási irányát, így valószínűleg elveszítené lendületét és feloszlana.

Következtetés

A hurrikánok lenyűgöző és összetett természeti jelenségek, amelyek még mindig tartogatnak meglepetéseket a tudomány számára. Az Egyenlítő átlépésének lehetetlensége csak egy a sok érdekesség közül, amely ezeket a hatalmas viharokat jellemzi. Ahogy a klímaváltozás hatásai egyre nyilvánvalóbbá válnak, a hurrikánok viselkedésének és elterjedésének jobb megértése kulcsfontosságú lesz a jövőbeni előrejelzések és védekezési stratégiák kidolgozásában.

Eredeti cikk: bigthink.com

Népszerű bejegyzések