Rejtélyes genetikai védelem a COVID-19 ellen


Világszintű kísérlet tárja fel, miért nem kapják el egyesek soha a COVID-19-et A COVID-19 világjárvány kezdete óta rejtély övezi azokat az egyéneket, akik látszólag immunisak a vírussal szemben. Egy úttörő kutatás most fényt derített erre a jelenségre, mélyreható betekintést nyújtva az emberi immunrendszer működésébe és a SARS-CoV-2 elleni védekezés mechanizmusaiba. A kutatás jelentősége túlmutat a jelenlegi járványon, hiszen az eredmények hozzájárulhatnak új, hatékonyabb védőoltások és terápiák kifejlesztéséhez más légúti megbetegedések ellen is. 

Az egyedülálló kísérlet részletei 

A Wellcome Sanger Intézet és a University College London kutatói által vezetett tanulmány 36 egészséges, 18 és 30 év közötti önkéntest vont be egy úgynevezett "kihívási vizsgálatba". A résztvevőket szándékosan fertőzték meg a SARS-CoV-2 vírus pre-Alpha törzsével, szigorúan ellenőrzött laboratóriumi körülmények között. Ez a fajta vizsgálat etikai szempontból rendkívül érzékeny, de kulcsfontosságú a vírus és az immunrendszer kölcsönhatásának megértéséhez. A kutatók szigorú biztonsági protokollokat követtek, és folyamatosan monitorozták a résztvevők egészségi állapotát. 

Kulcsfontosságú felfedezések 

A kutatók három fertőzési kategóriát azonosítottak: 
1. Átmeneti 
2. Tartós 
3. Abortív 
Az abortív csoportban fedezték fel a test titkos fegyverét a COVID-19 elkerülésére. Ezek az egyének rendkívül gyors immunválaszt mutattak az orrnyálkahártyában, amely magában foglalta a nyálkahártya-asszociált invariáns T (MAIT) sejtek aktiválását és a gyulladásos fehérvérsejtek számának csökkenését. 

Genetikai tényezők szerepe 

 A kutatók azt is megállapították, hogy a HLA-DQA2 gén fokozott expresszióját figyelték meg az orrsejteknél már a fertőzés előtt. Ez a gén korábban is összefüggésbe hozott az enyhe vagy tünetmentes SARS-CoV-2 fertőzésekkel. A genetikai hajlam szerepe a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességben régóta ismert, de ez a kutatás konkrét gént azonosított, amely kulcsszerepet játszhat a COVID-19 elleni védelemben. Ez az információ potenciálisan új terápiás célpontokat jelölhet ki. 

Az eredmények jelentősége 

Marko Nikolić, a University College London légzőszervi orvostudósa szerint ezek a felfedezések új megvilágításba helyezik azokat a kulcsfontosságú korai eseményeket, amelyek vagy lehetővé teszik a vírus megtelepedését, vagy gyorsan eltávolítják azt, mielőtt a tünetek kialakulnának. Ez a mélyebb megértés nem csak a COVID-19, hanem potenciálisan más légúti vírusok elleni küzdelemben is felhasználható. Az immunrendszer ezen természetes védekező mechanizmusainak utánzása új, hatékonyabb terápiák és vakcinák kifejlesztéséhez vezethet. #### Jövőbeli kilátások és kihívások Bár a közegészségügyi programok sikeresek voltak a COVID-19 világjárvány legsúlyosabb hatásainak mérséklésében, a legveszélyeztetettebb csoportok továbbra is ki vannak téve a hosszú távú egészségügyi problémák és a halál kockázatának. A kutatás eredményei rávilágítanak arra, hogy a személyre szabott orvoslás és a genetikai tényezők figyelembevétele kulcsfontosságú lehet a jövőbeli járványok elleni küzdelemben. Ez az információ segíthet a célzott megelőzési stratégiák kidolgozásában és a legveszélyeztetettebb csoportok hatékonyabb védelmében. Az emberi biológia vírusfertőzésekkel szembeni védekezésének megértése létfontosságú nemcsak ennek a tartós fenyegetésnek a leküzdéséhez, hanem a jövőben esetlegesen felmerülő, még halálosabb betegségek elleni felkészüléshez is. A kutatás eredményei rámutatnak arra, hogy az immunrendszer működésének mélyebb megértése és a genetikai tényezők figyelembevétele kulcsfontosságú lehet a jövőbeli járványokra való felkészülésben és az ellenük való védekezésben. Ez az információ potenciálisan forradalmasíthatja a járványkezelési stratégiákat és a személyre szabott orvoslás gyakorlatát. 

(Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések